wtorek, 7 maja 2013

Dip z pieczonych warzyw- Fit

Wiosenne, grillowe dni wręcz prosiły się o stworzenie dipu do chipsów i chrupiących warzyw. Dip jest prosty i wyrazisty w smaku, więc nie pozostaje Ci już nic, tylko go zrobić ;). 



Składniki (oczywiście możecie je podwoić)

- 1 mały bakłażan
- 1 mała papryka
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidorki koktajlowe
- ćwiartka cytryny
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 natki pietruszki


Sposób przygotowania:

1. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (bakłażana, paprykę), dodajemy obrane ząbki czosnku, pomidorki koktajlowe i ćwiartkę cytryny.
2. Nagrzewamy piekarnik  do 180 stopni. Warzywa mieszamy w foremce i pieczemy przez około 30 minut. 
3. Zostawiamy warzywa, by wystygły. Pietruszkę siekamy i zostawiamy ją do dekoracji. 
4. Warzywa blenderujemy, dodajemy pieprz i wyciskamy upieczoną cytrynę. Przekładamy wszystko do miseczki i posypujemy pietruszką. 


Smacznego!Zapraszamy



1 komentarz: