czwartek, 5 maja 2016

Brownie

Poszukiwania idealnego przepisu na brownie uważam za zakończone sukcesem. Ciasto jest wilgotne, przepysznie czekoladowe i rozpywające się w ustach. Dodatkowe plusy? Jest w 100% wegańskie, więc i fani bezmięsnej kuchni się w nim zakochają. 



Składniki:

Na ciasto:

- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. wody
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1/2 szkl. białego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szkl. kakao
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. kawałków czekolady (spokojnie możesz użyć czekolady wegańskiej- sprawdziłam)

Na polewę:

- 3/4 szkl. kawałków czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego


Sposób przygotowania:

Ciasto:

1. Zagotuj wodę z 1/2 szklanki mąki, cały czas mieszaj, aż do uzyskania konsystencji gumy. 
2. Wymieszaj wszystkie suche składniki, po czym dodaj olej oraz naszą ''gumę''.
3. Wmieszaj w masę kawałki czekolady i piecz w 175 stopniach C przez 25 minut. 

Polewa:

1. Nad kąpielą wodną rozpuść czekoladę wraz z olejem kokosowym.
2. Polej przestudzone już ciasto i poczekaj aż polewa stężeje.  


YT: https://www.youtube.com/channel/UCjk4WyB31xKjEEC3mkbaoNg


1 komentarz:

  1. Cudownie się prezentuje, z chęcią wypróbuję taką wersję brownie :)

    OdpowiedzUsuń