Marynata:
Składniki:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka płatków chilli
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- kostka naturalnego tofu
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie wymieszaj całą marynatę.
2. Obtocz w niej tofu i pozostaw do marynowania minimum przez 8 h - najlepiej zostawić całość na noc w lodówce.
3. Po upływie min. 8 h tofu jest gotowe do wędzenia.
Mieszanka do wędzenia:
Podstawą każdej mieszanki jest ryż. Jeśli chcesz poczytać więcej na ten temat, zapraszam do mojego starszego postu o wędzeniu w woku - KLIK.
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 3 łyżki zielonej herbaty
- garść liści curry
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj woka zgodnie z instrukcjami : KLIK
2. Całość wymieszaj i umieść na dnie woka.
3. Tofu obtocz w suszonym rozmarynie lub bazylii - jest to opcjonalny krok.
4. Wędź przez około 20 minut.
5. Tofu jest gotowe do jedzenia, gdy wystygnie.
Zapraszam na :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz