niedziela, 31 stycznia 2016

Wędzone tofu - domowa wędzarka z woka.

Pyszności wjeżdżają na stół - wędzone tofu z woka. Jak w domu wędzić nie tylko tofu, ale też inne sery, ryby czy mięso? Wszystko opisałam w poście o Wędzonym Pstrągu KLIK. Dzisiejszy przepis składa się z dwóch etapów: marynowania i wędzenia. Niech to nie ostudza waszego zapału, bo warto poświęcić kilka minut na przygotowania, a efekt wam to wynagrodzi. 



Marynata:

Składniki: 

- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju kokosowego 
- 1 łyżka płatków chilli
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 
- 2 rozgniecione ząbki czosnku 
- 1 łyżeczka cukru 
- 1/2 szklanki ciepłej wody 
- kostka naturalnego tofu

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie wymieszaj całą marynatę. 
2. Obtocz w niej tofu i pozostaw do marynowania minimum przez 8 h - najlepiej zostawić całość na noc w lodówce. 
3. Po upływie min. 8 h tofu jest gotowe do wędzenia.




Mieszanka do wędzenia: 

Podstawą każdej mieszanki jest ryż. Jeśli chcesz poczytać więcej na ten temat, zapraszam do mojego starszego postu o wędzeniu w woku - KLIK



Składniki:

- 2 torebki ryżu 
- 3 łyżki zielonej herbaty
- garść liści curry
- 1 łyżka ziela angielskiego 
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka soli 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotuj woka zgodnie z instrukcjami : KLIK
2. Całość wymieszaj i umieść na dnie woka. 
3. Tofu obtocz w suszonym rozmarynie lub bazylii - jest to opcjonalny krok. 
4. Wędź przez około 20 minut. 
5. Tofu jest gotowe do jedzenia, gdy wystygnie. 

Zapraszam na :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz