poniedziałek, 11 stycznia 2016

Ciasto drożdżowe z kruszonką i rabarbarem.

Uwielbiam moje małe eksperymenty kuchenne. Nie zawsze wychodzi z nich arcydzieło sztuki kulinarnej, ale tym razem to był strzał w 10! Puszyste i miękkie w środku, rozpływające się w ustach...w dodatku z lekko chrupiąca kruszonka i przyjemnie kwaśnym rabarbarem. Czy można chcieć czegoś więcej? Tylko herbaty...albo szklanki mleka. Wyciągajcie blaszki! Dzisiaj pieczemy coś przepysznego <3 .









Ciasto drożdżowe: 

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mrożonego rabarbaru

Sposób przygotowania:

1. Do ciepłej wody wrzuć pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki- poczekaj około 20 minut.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. Dodaj rozczyn (patrz punkt pierwszy).
3. Do miski dodaj olej i jajko. Całość bardzo dobrze wymieszaj.
4. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne - w razie potrzeby dodaj mąki.
5. Całość przykryj czystą ściereczką i odstaw do 25 minut w ciepłe miejsce żeby ciasto wyrosło.
6. Zamrożony rabarbar wsadź (wciśnij palcem w ciasto) oraz posyp kruszonką (patrz przepis poniżej). 
7. Piecz w temperaturze 180 stopni od 20 -30 minut. 


Kruszonka

Składniki: 

- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki cukru 
- 3 łyżki miękkiego masła 

Sposób przygotowania: 

1. Do miski wsypujemy wszystkie składniki. 
2. Całość rozcieramy palcami i posypujemy ciasto. 
3. Kruszonkę możemy mrozić. 

 Smacznego ILF! 

Zapraszam na :

Facebook
Instagram





1 komentarz: