Na pączki:
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 50 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wraz z łyżką mąki, szczyptą cukru i dwoma łyżkami ciepłego mleka wymieszaj i zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
2. Do miski wsyp mąkę, cukier i wiórki. W rondelku rozpuść masło.
3. Dodaj do sypkich składników letnie mleko, masło, jajka oraz drożdże i wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Zagniataj ciasto, (jeśli będzie taka potrzeba dodaj więcej mąki), aż do uzyskania sprężystej masy.
5. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny.
6. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Posyp mąkę stolnicą i rozwałkowuj ciasto na 1- 2 cm szerokości.
7. Wycinaj pączki szklanką, a dziurki kieliszkiem albo nakrętką od butelki. Układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
8. Piecz od 10- 15 minut.
Lukier:
Składniki :
- 80 g cukru pudru
- 1-2 łyżek mleka
- opcjonalnie barwnik
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj składniki w miseczce. Jeśli masz ochotę dodaj barwniki.
2. Pamiętaj by dekorować już zimne pączki.
Zapraszam na :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz