środa, 27 stycznia 2016

Pieczone kokosowe donuts - pączki

Prosta wersja ( i odrobinę zdrowsza od tych smażonych) pączków z dziurką, czyli donuts. Wraz z pomysłem ich zrobienia przyszła myśl o dodaniu do nich wiórków kokosowych, co było strzałem w dziesiątkę. Miękkie, maślane...i niestety uzależniające ;). Z lukrem i kolorowymi posypkami będą idealnym głównym daniem w tłusty czwartek. Zabierajmy się do pracy! 



Na pączki: 

Składniki: 

- 500g mąki pszennej 
- 25 g świeżych drożdży 
- 2 jajka 
- 50 g masła
- 3/4 szklanki mleka 
- 1/2 szklanki cukru 
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych  



Sposób przygotowania:

1. Drożdże wraz z łyżką mąki, szczyptą cukru i dwoma łyżkami ciepłego mleka wymieszaj i zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. 
2. Do miski wsyp mąkę, cukier i wiórki. W rondelku rozpuść masło. 
3. Dodaj do sypkich składników letnie mleko, masło, jajka oraz drożdże i wszystko dokładnie wymieszaj. 
4. Zagniataj ciasto, (jeśli będzie taka potrzeba dodaj więcej mąki), aż do uzyskania sprężystej masy. 


5. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny. 
6. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Posyp mąkę stolnicą i rozwałkowuj ciasto na 1- 2 cm szerokości. 
7. Wycinaj pączki szklanką, a dziurki kieliszkiem albo nakrętką od butelki. Układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. 
8. Piecz od 10- 15 minut. 



Lukier: 

Składniki :

- 80 g cukru pudru
- 1-2 łyżek mleka 
- opcjonalnie barwnik 

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj składniki w miseczce. Jeśli masz ochotę dodaj barwniki.
2. Pamiętaj by dekorować już zimne pączki. 

Zapraszam na :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz