poniedziałek, 26 listopada 2012

Szpinakowy makaron z chorizo i ricottą - pocieszacz, ucieszacz i wszystkiego polepszacz.

Tak wiem...znowu szpinak i ricotta. Nic na to nie poradzę, że to miałam w lodówce i że tak kocham to połączenie. Zresztą to idealny pocieszacz, ucieszacz i wszystkiego polepszacz...a to mi ostatnio potrzebne. Więc wybaczcie! 



Składniki:

- 1/2 paczki świeżego szpinaku (około 200g)
- 500 g makaronu z szpinakiem ( można dodać zwykły)
- 1 mała cebula
- 100 g chorizo
- 4 łyżki ricotty
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- pęczek mięty (opcjonalnie)



Sposób przygotowania:

1. Chorizo kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na małym ogniu. Kiedy kiełbasa puści paprykowy tłuszcz, wrzucamy na patelnię posiekaną cebulę.
2. W osobnym garnku gotujemy makaron ( wyciągamy go 2 minuty wcześniej i nie przelewamy wodą! ).


3. Myjemy szpinak i miętę, po czym liście w całości dodajemy do chorizo. Podsmażamy przez 5 minut.
4. Na patelnię wlewamy przegotowaną wodę i dodajemy ricottę. Dokładnie wszystko mieszamy i dodajemy ugotowany makaron.
5. Danie jest gotowe...proponuję dodać jeszcze 2 butelki wina i smutki odejdą. 

Smacznego! Zapraszamy :)

2 komentarze:

  1. gdzie można kupić ricottę, chorizo i miętę? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ricotta jest w każdym supermarkecie :). Chorizo znajdziesz w almie i w Piotrze i Pawle, a miętę w carrefourze, Piotrze i Pawle, almie, też bywa, że w realu :)

      Usuń