poniedziałek, 5 listopada 2012

Babeczki z pieczoną papryką, cebulką i fetą - tradycyjnie w mojej wersji bez mąki.

Babeczki jako dodatek do obiadu, albo osobna przekąska...na ciepło i zimno, prosto i szybko :)

Składniki:

- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 10 zielonych oliwek
- 1/2 opakowania fety
- 1 jajko
- 1 szklanka zmielonych otrąb
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- 3 łyżki jogurtu
- świeże i suszone oregano
- pieprz i sól
- 1 łyżka słodkiej papryki



Sposób przygotowania:

1. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na paski. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do papryki. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
2. W tym czasie siekamy oliwki, kroimy w kostkę fetę. 
3. Po ostygnięciu papryki i cebuli, dodajemy je do oliwek i fety. Mieszamy z jajkiem, otrębami i pestkami dyni.
4. Do masy dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
5. Babeczki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Gotowe babeczki możemy podawać na ciepło, ale równie dobrze smakują na zimno :) .

 
Smacznego! Zapraszamy :)

                                                                  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz