sobota, 1 grudnia 2012

Zapiekanka łososiowa z miętowym groszkiem.

Tradycyjnie szybko, zdrowo, tanio i pysznie. Miętowy groszek jest idealny jako dodatek zarówno do ryb, jak i mięsiw. Polecam ;) .



Składniki:

- 1 cukinia
- 1 dzwonek łososia
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 garści dyni (ja miałam zamrożoną)
- 2 łyżki serka typu śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka tymianku 
- odrobina mozzarelli na wierzch (można użyć innego sera)
- 1 i 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- liście świeżej mięty
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku



Sposób przygotowania:

1. Dynię, rozmaryn i przekrojony czosnek pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. 
2. W tym czasie myjemy, paprykę i cukinię. Kroimy w plastry cukinię, a paprykę na małe kosteczki.
3. Cebulę (pokrojoną w piórka) podgrzewamy w garnku z łyżka cukru, łyżka soli i odrobiną oliwy z oliwek, aż stanie się ciemna (gdy będzie się paliła dodaj odrobinę wody).


4. Układamy w kolejności: paprykę, dynię, cebulę, łososia (umytego i posiekanego), serek śmietankowy, cukinię i odrobinę mozzarelli. Pieczemy przez 35 minut w 150 stopniach.
5.Groszek podgrzewamy w garnku, dodajemy posiekane listki mięty, szczyptę soli i pieprzu oraz odrobinę oliwy z oliwek.
6. Pyszne, proste i gotowe :)

Smacznego! Zapraszamy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz