niedziela, 30 grudnia 2012

Kiszone Cytryny po świątecznym obżarstwie.

Kiszone Cytryny po czterech tygodniach są lekko słodkawe i nabierają aromatu. Warto spróbować takiego przepisu zwłaszcza jeśli lubimy próbować nowych rzeczy :)





Składniki:
-Dowolna ilość cytryn
-Sól morska gruboziarnista 
-Duży słój
-Przegotowana letnia woda



Sposób przygotowania:
 
1. Cytryny przekrój na 4 części (ale nie do końca).

2. W środek cytryny wsyp 2 łyżki soli morskiej.
3. Układaj w słoiku ciasno każdą cytrynę.
4. Jak już ułożysz wszystkie cytryny posyp dwoma łyżkami soli i z sokiem jednej  cytryny.
5. Po czym zalej ciepłą (nie wrzącą) wodą i zakręć.
6. Odstaw słój w ciemne suche miejsce przynajmniej na 4 tygodnie.




Takie cytryny najlepiej smakują z drobiem i rybkami ;)








Smacznego! Zapraszamy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz