Surowy wegański odpowiednik czekoladowego puddingu. Brzmi dość dziwnie i mogło by się wydawać...mało zachęcająco. A jednak jest pysznie, zdrowo i czekoladowo. Przepisów jest wiele, ja przedstawię ten podstawowy, który można modyfikować dodając inne owoce bądź słodziki. Oto moja propozycja na czekoladową przyjemność.
Składniki :
- 1 dojrzałe avocado
- 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
- 1 łyżeczka sproszkowanej stewii (można zastąpić syropem klonowym)
- woda (opcjonalnie)
Dodatki : (opcjonalne składniki)
- masło orzechowe
- banan
- truskawki
- daktyle
- mleko migdałowe bądź kokosowe
- orzechy
Sposób przygotowania:
1. Avocado obieramy (bądź wyciągamy łyżką) i bez pestki przekładamy do blendera. Dodajemy kakao w proszku i wszystko miksujemy.
2. Do masy dodajemy stewię i jeżeli masa jest zbyt zwarta, (konsystencja budyniu jest ideałem), trochę wody. Miksujemy wszystko i możemy zajadać bez wyrzutów sumienia :) .
Zapraszamy na :
Facebook
Instagram
Wygląda wspaniale <3. Muszę taki przygotować :)
OdpowiedzUsuń