czwartek, 18 lutego 2016

Carpaccio z pieczonego buraka

Muszę przyznać, że uwielbiam carpaccio z wołowiny i z łososia. Jest to jedna z moich ulubionych przystawek....ale ostatnio w kuchni królują warzywa. Burak jako jeden z moich topowych produktów, musiał się znaleźć na talerzu. Zapraszam na zdrowie na talerzu. 



Składniki:

- 3 średnie surowe buraki
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny 
- 1 łyżeczka octu balsamicznego 
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 



Sposób przygotowania: 

1. Buraki zawiń w folię do pieczenia i upiecz w 200 stopniach przez około 60 minut. Sprawdź widelcem czy są miękkie. Jeśli nie, wstaw je na następne 15 minut. 
2. Po upieczeniu zostawiamy buraki do ostygnięcia, by następnie je obrać (skórka odchodzi z łatwością).
3. Buraki kroimy na cienkie plastry i układamy na dużym talerzu. 
4. W moździerzu rozgniatamy orzechy nerkowca i posypujemy całość. 
5. W małej miseczce mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, ocet i sól - polewamy burki. 
6. Na koniec całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. 

Zapraszam na :




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz