Ciasto:
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 4 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100- 150 ml letniej wody
Sposób przygotowania:
1. Do mąki dodajemy drożdże, sól, cukier, oliwę i odrobinę wody.
2. Wszystko mieszamy i dodajemy po odrobinie wody.
3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy w cieple na około godzinę.
4. Blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt.
Nadzienie:
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka płatków chilli
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Składniki rozdrobnij w moździerzu i rozprowadź po cieście.
2. Pokrój ciasto na paski (jak na filmiku), i zwij farszem do wewnątrz.
3. Piecz w 180 stopniach C przez 10 - 15 minut.
Blog: http://iloffood.blogspot.com/
Instagram: https://www.instagram.com/iloffood/
FB : https://www.facebook.com/foodlovei/
Instagram: https://www.instagram.com/iloffood/
FB : https://www.facebook.com/foodlovei/
Fajne do schrupania - na wycieczce albo przed telewizorem :) Sama paluszków nie wypiekałam - więc tym bardziej podziwiam :)
OdpowiedzUsuńMniam, idealne na piknik! :)
OdpowiedzUsuńSuper. Zmienimy tylko mąkę na pełnoziarnistą i wypróbujemy koniecznie. :)
OdpowiedzUsuń