środa, 1 czerwca 2016

Paluchy z chilli i bazylią

Lato, to czas towarzyskich spotkań, plenerowych imprez i rodzinnych grilli. Moja dzisiejsza propozycja wpisuje się w konwencję pysznego, prostego i taniego jedzenia, które możemy przygotować z dużym wyprzedzeniem. Aromatyczne paluchy z chilli i bazylią, aż proszą się żeby je zabrać na piknik. 






Ciasto: 

Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 4 g suszonych drożdży 
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru 
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100- 150 ml letniej wody 

Sposób przygotowania:

1. Do mąki dodajemy drożdże, sól, cukier, oliwę i odrobinę wody. 
2. Wszystko mieszamy i dodajemy po odrobinie wody. 
3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy w cieple na około godzinę. 
4. Blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt.

Nadzienie: 

Składniki:

- 2 ząbki czosnku 
- 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka płatków chilli
- garść świeżej bazylii 
- 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania: 

1. Składniki rozdrobnij w moździerzu i rozprowadź po cieście. 
2. Pokrój ciasto na paski (jak na filmiku), i zwij farszem do wewnątrz. 
3. Piecz w 180 stopniach C przez 10 - 15 minut. 

 Blog: http://iloffood.blogspot.com/
Instagram: https://www.instagram.com/iloffood/
FB : https://www.facebook.com/foodlovei/

3 komentarze:

  1. Fajne do schrupania - na wycieczce albo przed telewizorem :) Sama paluszków nie wypiekałam - więc tym bardziej podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, idealne na piknik! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Zmienimy tylko mąkę na pełnoziarnistą i wypróbujemy koniecznie. :)

    OdpowiedzUsuń