Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
- 6 łyżek masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki gorgonzoli (lub innego sera)
1. Wodę i masło podgrzewamy w rondelku. Gdy woda zacznie wrzeć, a masło się rozpuści należy zdjąć rondel z ognia.
2. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Gdy cała mąka znajdzie się w masie, zostawiamy ją na 5 minut do wystygnięcia.
3. Pojedynczo dodajemy jajka (przy każdym energicznie mieszamy), by uzyskać jednolitą masę.
4. Do ciasta wsypujemy zioła, gałkę muszkatołową i dodajemy ser.
5. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej, bądź woreczka i formujemy małe kuleczki (wielkość zależy od nas, ale pamiętaj że ptysie podwoją swoją objętość).
6. Pieczemy w zależności od wielkości w 180 stopniach od 10- 15 minut.
7. Po wystygnięciu możemy je podawać, lub zamrozić.
Idealnie pasują do Dipu z pieczonych warzyw KLIK.
Zapraszam na :
Smaczne.
OdpowiedzUsuń