wtorek, 22 marca 2016

Czekoladowe trufle * wersja wegańska

 Nie byłabym sobą gdybym nie pokazała wam tego przepisu. Jako czekoladoholiczka, wiem co to znaczy tęsknota za rozpływającą się w ustach kosteczką boskiej przyjemności. Powinnam napisać... że niestety wiem, bo ostatnio nie pozwalam sobie na słodycze, palmowy cukier i całe to pyszne zło. Za to na nowo odkrywam kakao i kombinuję z jego konsystencją i formą. Po rozpływających się wegańskich czekoladkach z matchą , które są hitem, nadszedł czas na czekoladowe chrupiące trufle z orzechami.



Składniki :

- 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych + 2 łyżki płatków w całości
- 1/2 szklanki daktyli 
- 1 łyżka syropu klonowego 
- 1/3 szklanki orzechów włoskich 
- 1 łyżka niesłodzonego kakao (+ kakao do obtoczenia trufli) 


Sposób przygotowania: 

1. Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na minimum 2 godziny (woda powinna je tylko zakrywać). 
2. Płatki owsiane (zmielone i całe) przesyp do miski. W moździerzu rozgnieć orzechy włoskie i dodaj do mieszanki.
3. Daktyle wraz z wodą zmiksuj na gładką masę i dodaj do miski z syropem klonowym i kakao. Całość dokładnie wymieszaj.


4. Konsystencja powinna być zwarta - jeśli masz z tym problem dodaj więcej zmielonych płatków owsianych. 
5. Formuj kulki (możesz sobie pomóc w odmierzaniu używając metalowej miarki) i obtocz je w kakao.
6. Trufle przechowuj w chłodnym suchym miejscu do 5 dni. 


Zapraszam na:

 


6 komentarzy:

  1. aż ślinka cieknie, na pewno wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Oje! Robię je! :D Już się doczekać nie mogę ;) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też już się doczekać aż znowu je zrobię....bo tej partii już nie ma :D

      Usuń
  3. Wyglądają bosko :D Właśnie podsunęłaś mi pomysł na prezent dla koleżanki :D

    OdpowiedzUsuń