Składniki :
- 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych + 2 łyżki płatków w całości
- 1/2 szklanki daktyli
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżka niesłodzonego kakao (+ kakao do obtoczenia trufli)
Sposób przygotowania:
1. Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na minimum 2 godziny (woda powinna je tylko zakrywać).
2. Płatki owsiane (zmielone i całe) przesyp do miski. W moździerzu rozgnieć orzechy włoskie i dodaj do mieszanki.
3. Daktyle wraz z wodą zmiksuj na gładką masę i dodaj do miski z syropem klonowym i kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Konsystencja powinna być zwarta - jeśli masz z tym problem dodaj więcej zmielonych płatków owsianych.
5. Formuj kulki (możesz sobie pomóc w odmierzaniu używając metalowej miarki) i obtocz je w kakao.
6. Trufle przechowuj w chłodnym suchym miejscu do 5 dni.
Zapraszam na:
aż ślinka cieknie, na pewno wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńBędzie to jeden z ulubieńców! :)
UsuńOje! Robię je! :D Już się doczekać nie mogę ;) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńja też już się doczekać aż znowu je zrobię....bo tej partii już nie ma :D
UsuńWyglądają bosko :D Właśnie podsunęłaś mi pomysł na prezent dla koleżanki :D
OdpowiedzUsuńDobre i zdrowe :)
OdpowiedzUsuń