Dzisiaj prosty przepis na wegańskie czekoladki. Muszę przyznać, że w smaku są nawet lepsze niż oryginał. Konsystencja w środku jest podobna do czekoladowego musu, ale by się do niej dostać musimy przegryźć się przez kruchą warstwę czekolady. Na koniec słodycz przełamana jest lekko gorzkim smakiem herbaty matcha. Najlepszą foremką do naszych czekoladek, będzie ta zrobiona z silikonu. Czekoladki z łatwością wyjdą w całości, a foremka jest łatwa do umycia. Zabieramy się do pracy :).
Składniki:
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta herbaty matcha
Sposób przygotowania:
1. Kakao wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Do masy dodajemy syrop klonowy i całość dokładnie mieszamy.
3. Dno foremki posypujemy szczyptą herbaty matcha i wypełniamy naszą czekoladową mieszanką.
4. Czekoladki pozostawiamy w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z foremki i możemy zajadać.
5. Czekoladki przechowujemy w lodówce, w szczelnym pudełku do 5 dni (chociaż wątpię czy wytrzymają 5 dni) :) .
Zapraszam na :
Mnie przypadły do gustu :) Lubię zdrowe słodycze :)
OdpowiedzUsuń