piątek, 26 sierpnia 2016

Kimchi - prosty przepis

Koreańska kiszona kapusta, świetna jako przystawka, albo dodatek do dania. Gdy pierwszy raz spróbowałam Kimchi, wiedziałam, że to uzależnienie i miłość od pierwszego wejrzenia. Zapraszam do świata koreańskich smaków. 



Składniki:

- kapusta pekińska około 1,2 kg 
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 8 łyżeczek wody
- 1/6 jabłka
- 4 łyżeczki imbiru
- główka czosnku 
- 1/2 białej cebuli 
- 8 łyżek chilli

Sposób przygotowania: 

1. Kapustę pekińską umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Posól i dodaj 6 łyżeczek wody. Odstaw kapustę na 1,5 h. 
2. W blenderze zmiksuj : jabłko, imbir, czosnek, cebulę, chilli i odrobinę wody. 
3. Zblendowaną masę wetrzyj w kawałki kapusty. Całość przełóż do słoików. 
4. Pamiętaj by w słoikach zostawić trochę miejsca na soki z kimchi.
5. Kimchi można zajadać po 48h, ale najlepsza jest po tygodniu kiszenia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz