środa, 31 sierpnia 2016

Bao Buns- chińskie bułeczki na parze

Cudownie puszyste, rozpływające się w ustach Bao Buns, są hitem w mojej kuchni. Idealnie komponują się z pieczonym boczkiem (chrupiąca skórka to obowiązek) i świeżymi warzywami.  




Składniki:

- mąka 0,5 kg
- cukier 1 łyżka
- sól 1/2 łyżeczki
- drożdże 1 łyżka 
- letnia woda 1/2 szklanki
- mleko 50 ml
- ocet ryżowy 1 łyżeczka 
- olej roślinny 1 łyżeczka
- woda 3/4 szklanki 

Sposób przygotowania: 

1. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj cukier, sól i wymieszaj. 
2. Zrób mały dołek i wsyp tam drożdże, zalej 1/2 szklanki letniej wody i wymieszaj. Zostaw na około 10 minut. 
3. Do masy dodaj mleko, ocet ryżowy i olej. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką. 
4. Powoli dolewaj wody do masy i wyrabiaj ręką, aż ciasto będzie elastyczne. 
5. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. 
6. Po upływie godziny podziel ciasto na mniejsze części, uformuj wałek i podziel ciasto na sekcje (patrz film).
7. Formuj kulki, rozwałkuj je lekko i posmaruj cienką warstwą oleju. 
8. Gotuj na parze przez około 6 minut. 
9. Podawaj z mięsem i warzywami. 



piątek, 26 sierpnia 2016

Kimchi - prosty przepis

Koreańska kiszona kapusta, świetna jako przystawka, albo dodatek do dania. Gdy pierwszy raz spróbowałam Kimchi, wiedziałam, że to uzależnienie i miłość od pierwszego wejrzenia. Zapraszam do świata koreańskich smaków. 



Składniki:

- kapusta pekińska około 1,2 kg 
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 8 łyżeczek wody
- 1/6 jabłka
- 4 łyżeczki imbiru
- główka czosnku 
- 1/2 białej cebuli 
- 8 łyżek chilli

Sposób przygotowania: 

1. Kapustę pekińską umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Posól i dodaj 6 łyżeczek wody. Odstaw kapustę na 1,5 h. 
2. W blenderze zmiksuj : jabłko, imbir, czosnek, cebulę, chilli i odrobinę wody. 
3. Zblendowaną masę wetrzyj w kawałki kapusty. Całość przełóż do słoików. 
4. Pamiętaj by w słoikach zostawić trochę miejsca na soki z kimchi.
5. Kimchi można zajadać po 48h, ale najlepsza jest po tygodniu kiszenia. 




poniedziałek, 22 sierpnia 2016