Porady babci, cioci, mamy.

Umieszczane tu porady są w 100% sprawdzone przez moją osobę.
Skąd je znam? Jak w tytule..:)
Mam nadzieję, że się wam przydadzą.

Porada nr 3 :) 


Jak poznać, że awokado jest już dojrzałe i zdatne do jedzenia? 

1. Awokado nie może mieć plam, musi być lekko miękkie. Jeśli nie chcecie ściskać całego owocu wystarczy sprawdzić czy jest ono miękkie na samym czubku.
2. Najlepiej przekroić je na pół, wbić nóż w pestkę (przekręcić nóż), by się jej pozbyć. 
3. Miąższ najłatwiej wyjąć dużą łyżką. Możemy również pokroić go nożem (gdy jeszcze znajduje się w skórce), a po wyjęciu go łyżką będziemy mieć piękne kosteczki.

Z czym jeść awokado?

1. Z sokiem z cytryny solą i pieprzem - sok pozwala utrzymać piękny zielony kolor. 

2. Można zrobić przepyszne Guacamole - Przepis po kliknięciu.
3. Możemy robić z nim również desery. Ja zrobiłam pudding czekoladowy - Przepis po kliknięciu.

Czego nie warto robić?

1. Piec w piekarniku zbyt długo - niszczy naturalny smak. Może i całość wygląda dość ładnie, ale nie jest smaczna. 


Czy wyrzucać pestkę? 

Nie wyrzucajmy pestki. Możemy ją również zjeść.Zawieraja ogromną dawkę przeciwutleniaczy i niewyobrażalną ilość błonnika, który jest rozpuszczalny.Pomoże nam to w walce z chorobą, otyłością czy problemem z jelitami.

Pestkę dokładnie myjemy i odstawiamy w nasłonecznionym miejscu (lub na kaloryferze) przez 2-3 dni. 
Następnie młotkiem rozbijamy ją na mniejsze kawałki. Pozostaje wszystko zblendować na proszek.Uprzedzam, że ma on gorzki smak, ale po dodaniu do np. smoothie nic nie czuć. 

No i oczywiście z pestki możemy wyhodować sobie drzewko :)


Porada nr 2 :) 


Co zrobić, by nie płakać przy obieraniu i krojeniu cebuli?

1. Wrzucamy (jeszcze w łupince) cebulę na 30 sekund do wrzątku.
2. Innym sposobem jest krojenie cebuli w goglach narciarskich..ale nie jest to zbyt wygodne.
3. Gdy już kroimy cebulę i zbiera nam się na płacz, szybko podnosimy ręce nad głowę - mój ulubiony sposób :) .
4. Można przed krojeniem włożyć cebulę do zamrażalnika na 15 minut.
5. Na niektórych działa zapałka w ustach...no cóż, na mnie nie.
6. Najlepszą metodą jest oddanie krojenia cebuli komuś innemu ;) .

Czego nie należy robić z cebulą?

1. Nie siekaj jej w robocie kuchennym - cebula będzie gorzka i niezjadliwa .

Co zrobić, by cebula była łagodniejsza w smaku?

1. Wystarczy pokrojoną już cebulę włożyć do wrzątku na 30 sekund.





Porada nr 1 :)



Co zrobić, żeby skorupka idealnie odchodziła od jajka?

1. Posolić wodę w której gotują się jajka.
2. Po ugotowaniu zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut.
3. Jeżeli nie zależy nam na skorupce, to bardzo dokładnie ją obijamy.
4. Gdy to nie pomoże, już obite jajka włożyć do zimnej wody i lekko rozpocząć obieranie :) To powinno pomóc.
5. Jeżeli zależy nam na skorupce, to lekko przekuwamy igłą jajko w kilku miejscach (np. tych po których będziemy ciąć) i wkładamy do zimnej wody. Zyskujemy równą skorupkę i idealnie oddzielone jajko od skorupki :).  


2 komentarze:

  1. Witam,
    ja też zbieram z chęcią takie porady! Jeśli chodzi o cebulę - żaden z w/w sposobów na mnie nie działa. Jest jeden, za to pewny! Cebula powinna być ZIMNA z lodówki :-) Ja po prostu wydzieliłam półkę w lodówce tylko na cebulę, trzymam ją tam od chwili przyniesienia z targu. jak jest potrzebna - mam już schłodzoną. NIGDY nie płaczę, krojąc zimną cebulę. :-) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super porady :) sporo już znałam, ale najbardziej podobała mi się 6. o płakaniu i obieraniu cebuli :D

    OdpowiedzUsuń