Wiosna w cudowny sposób podrzuca mi pomysły. Tym razem czas na lekką sałatkę z wykorzystaniem pesto z natki marchewki. Po filmik jak zrobić takie pesto zapraszam na mój kanał na YT : KLIK :).
Sposób przygotowania: 1. Ugotuj quinoa w proporcji 1:2 wody. Poczekaj aż woda zacznie się gotować, po czym gotuj komosę na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka. 2. Pomidorki oraz truskawki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. 3. Gdy quinoa ostygnie wymieszaj ją z octem, pesto, truskawkami i pomidorkami. 4. Jeśli masz ochotę dopraw pieprzem.
Czas na nowe filmiki na moim kanale YT. Seria I love Expressem, to szybkie pyszne i oczywiście zdrowe dania. Pierwszym z serii jest filmik z jednym z moich ulubionych wiosennych przepisów - Pesto z natki marchewki. Na kanale znajdziecie również wersję po angielsku. Zapraszam do oglądania!
Składniki: - natka z jednej wiązki młodej marchewki - 2 ząbki czosnku - 1/2 szklanki prażonych migdałów - 3 łyżki soku z cytryny - 6 łyżek oliwy z oliwek - sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Natkę dokładnie myjemy i oddzielamy listki, od łodyżek. 2. Migdały lekko prażymy na patelni. 3. Wszystko blendujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 4. Możliwe, że będziemy potrzebowali trochę więcej oliwy. 5. Doprawiamy solą.
Macie czasem tak, że słuchacie swojej ulubionej piosenki tyle razy, że macie jej dość? Poddaje to danie próbie. Jem od trzech dni sushi bowl i mam ochotę na więcej, a to o czymś świadczy, bo z natury kulinarnej szybko się nudzę. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnego sushi to zabierajcie się za to - jest bajecznie proste. Można to spokojnie nazwać zdekonstruowanym sushi i wcinać do woli.
- 3 łyżeczki sosu sojowego - 1 łyżeczka octu winnego - wasabi do smaku Sposób przygotowania: 1. Zimny ugotowany ryż umieść w miseczce. Warzywa dokładnie umyj i obierz (jeśli masz taką ochotę). 2. Awokado i ogórka pokrój w paseczki, ułóż na ryżu. Marchewkę za pomocą obieraczki zetrzyj na wióry. 3. Sałatę dokładnie posiekaj. Ułóż warzywa w miseczce. Dodaj imbir, sezam i płatki nori. 4. W osobnej miseczce zmieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu. 5. Przed podaniem polej wszystko sosem i wcinaj. 6. Warzywa zmieniaj w zależności od inwencji twórczej.