środa, 27 kwietnia 2016

Sałatka z quinoa i truskawkami

Wiosna w cudowny sposób podrzuca mi pomysły. Tym razem czas na lekką sałatkę z wykorzystaniem pesto z natki marchewki. Po filmik jak zrobić takie pesto zapraszam na mój kanał na YT : KLIK :).



Składniki:

- 1/2 szklanki quinoa 
- 10 pomidorków cherry
- 3 łyżki octu balsamicznego 
- 4 łyżki pesto z natki marchewki
- garść truskawek
- pieprz do smaku



Sposób przygotowania: 

1. Ugotuj quinoa w proporcji 1:2 wody. Poczekaj aż woda zacznie się gotować, po czym gotuj komosę na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka. 
2. Pomidorki oraz truskawki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. 
3. Gdy quinoa ostygnie wymieszaj ją z octem, pesto, truskawkami i pomidorkami.
4. Jeśli masz ochotę dopraw pieprzem. 


piątek, 22 kwietnia 2016

Wyniki rozdania książek

Witam, zapraszam na filmik w którym losuje zwycięzców rozdania książek kulinarnych. 


wtorek, 19 kwietnia 2016

Pesto z natki marchewki - nowa seria I love food Expressem.

Czas na nowe filmiki na moim kanale YT. Seria I love Expressem, to szybkie pyszne i oczywiście zdrowe dania. Pierwszym z serii jest filmik z jednym z moich ulubionych wiosennych przepisów - Pesto z natki marchewki. Na kanale znajdziecie również wersję po angielsku. Zapraszam do oglądania! 

 

Składniki: 

- natka z jednej wiązki młodej marchewki
- 2 ząbki czosnku 
- 1/2 szklanki prażonych migdałów 
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
 - sól do smaku 


Sposób przygotowania: 

1. Natkę dokładnie myjemy i oddzielamy listki, od łodyżek. 
2. Migdały lekko prażymy na patelni. 
3. Wszystko blendujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
4. Możliwe, że będziemy potrzebowali trochę więcej oliwy. 
5. Doprawiamy solą. 

Zapraszam na:

środa, 6 kwietnia 2016

Sushi bowl

Macie czasem tak, że słuchacie swojej ulubionej piosenki tyle razy, że macie jej dość? Poddaje to danie próbie. Jem od trzech dni sushi bowl i mam ochotę na więcej, a to o czymś świadczy, bo z natury kulinarnej szybko się nudzę. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnego sushi to zabierajcie się za to - jest bajecznie proste. Można to spokojnie nazwać zdekonstruowanym sushi i wcinać do woli. 



Składniki: 

- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 
- 1/2 awokado
- 1/2 ogórka
- 1/2 marchewki
- garść sałaty lodowej 
- 1/2 łyżeczki imbiru 
- 1 łyżeczka białego sezamu
- dowolna ilość płatków nori 

Na sos:

- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu winnego 
- wasabi do smaku  

Sposób przygotowania: 

1. Zimny ugotowany ryż umieść w miseczce. Warzywa dokładnie umyj i obierz (jeśli masz taką ochotę). 
2. Awokado i ogórka pokrój w paseczki, ułóż na ryżu. Marchewkę za pomocą obieraczki zetrzyj na wióry. 
3. Sałatę dokładnie posiekaj. Ułóż warzywa w miseczce. Dodaj imbir, sezam i płatki nori. 
4. W osobnej miseczce zmieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu. 
5. Przed podaniem polej wszystko sosem i wcinaj. 
6. Warzywa zmieniaj w zależności od inwencji twórczej. 


                                                                             Zapraszam na:
                                                                              Instagram
                                                                              Facebook