środa, 29 czerwca 2016

Spring rolls z ostrym sosem

Lato to czas  upalnych, beztroskich dni, zimnych napojów i lekkich dań. Dzisiaj szybki i prosty przepis na posiłek, który jest syty ale i równocześnie lekki. Idealny by zabrać na rodzinny piknik, czy lunch do pracy. Zapraszam do oglądania filmiku. 



Składniki:

- papier ryżowy
- pieczarki
- papryka
- ogórek
- dymka
- pietruszka
- imbir
- marchewka
- sałata


Sposób przygotowania:

1. Warzywa umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki (paski, kosteczki). 
2. Pamiętaj by warzywa były suche, inaczej rozmoczą papier ryżowy. 
3. W zimnej wodzie namocz przez chwilę papier ryżowy (aż będzie elastyczny). 
4. Zawijaj rollsy na suchej, czystej ściereczce, tak jak jest pokazane na filmiku. 
5. Trzymaj spring rollsy osobno (możesz każdy zawinąć w ręcznik papierowy). 

Sos

Składniki: 

- 1 łyżka sosu sriracha
- 5 łyżek sosu sojowego
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżka soku malinowego


Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 
2. Podawaj jako dodatek do spring rolls. 

                                                 Blog: http://iloffood.blogspot.com/
                                                 Instagram: https://www.instagram.com/iloffood/
                                                 FB : https://www.facebook.com/foodlovei/

wtorek, 21 czerwca 2016

Zlot foodtrucków Radom 18.06.2016 Vlog

Z miłości do jedzenia nie mogłam przegapić zlotu foodtrucków w moim rodzinnym mieście. Cieszy mnie, że taka impreza zawitała do Radomia. Oby to nie było jednorazowe wydarzenie, bo już zrobiłam się głodna na więcej. Zapraszam do oglądania relacji :).



                                                 Blog: http://iloffood.blogspot.com/
                                                 Instagram: https://www.instagram.com/iloffood/
                                                 FB : https://www.facebook.com/foodlovei/

środa, 15 czerwca 2016

Moje przepisy na kanale YT!

Kochani przed wami mój nowy filmik prezentujący kanał na YT. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu. Miłego odbioru :). 

Blog: http://iloffood.blogspot.com/
Instagram: https://www.instagram.com/iloffood/
FB : https://www.facebook.com/foodlovei/

czwartek, 9 czerwca 2016

Beza z aquafaby z dodatkiem herbaty matcha

W mojej kuchni pojawił się nowy składnik - aquafaba. To zamiennik białka, który znajdziemy w każdej puszce z ciecierzycą. Można ubić ją na sztywną pianę tak jak białka i używać do ciast, ale sprawdza się świetnie jako baza bezy. Woda w której pływa ciecierzyca to nasz nowy magiczny składnik. Dzisiaj pokażę przepis z dodatkiem herbaty matcha. Takie małe beziki będą idealne do popołudniowej kawy. 



Składniki:

- 120 ml aquafaby
- 180 g cukru pudru
- 2 łyżeczki herbaty matcha 

Sposób przygotowania: 

1. Schłodzoną aquafabę ubijaj na sztywną pianę. Może to nawet zająć około 40 minut w zależności od mocy miksera. 
2. Gdy piana będzie sztywna dodaj po łyżce cukru pudru i dokładnie wszystko zmiksuj.
3. Na koniec dodaj herbatę matcha.
4. Piekarnik rozgrzej do 100 stopni C. Beziki możemy rozłożyć łyżką na blaszce, albo przełożyć do foremek na mini-muffiny. 
5. Bezy susz przez około 45 minut, w zależności od ich wielkości. 

Blog: http://iloffood.blogspot.com/
Instagram: https://www.instagram.com/iloffood/
FB : https://www.facebook.com/foodlovei/

środa, 1 czerwca 2016

Paluchy z chilli i bazylią

Lato, to czas towarzyskich spotkań, plenerowych imprez i rodzinnych grilli. Moja dzisiejsza propozycja wpisuje się w konwencję pysznego, prostego i taniego jedzenia, które możemy przygotować z dużym wyprzedzeniem. Aromatyczne paluchy z chilli i bazylią, aż proszą się żeby je zabrać na piknik. 






Ciasto: 

Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 4 g suszonych drożdży 
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru 
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100- 150 ml letniej wody 

Sposób przygotowania:

1. Do mąki dodajemy drożdże, sól, cukier, oliwę i odrobinę wody. 
2. Wszystko mieszamy i dodajemy po odrobinie wody. 
3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy w cieple na około godzinę. 
4. Blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt.

Nadzienie: 

Składniki:

- 2 ząbki czosnku 
- 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka płatków chilli
- garść świeżej bazylii 
- 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania: 

1. Składniki rozdrobnij w moździerzu i rozprowadź po cieście. 
2. Pokrój ciasto na paski (jak na filmiku), i zwij farszem do wewnątrz. 
3. Piecz w 180 stopniach C przez 10 - 15 minut. 

 Blog: http://iloffood.blogspot.com/
Instagram: https://www.instagram.com/iloffood/
FB : https://www.facebook.com/foodlovei/