środa, 29 czerwca 2016

Spring rolls z ostrym sosem

Lato to czas  upalnych, beztroskich dni, zimnych napojów i lekkich dań. Dzisiaj szybki i prosty przepis na posiłek, który jest syty ale i równocześnie lekki. Idealny by zabrać na rodzinny piknik, czy lunch do pracy. Zapraszam do oglądania filmiku. 



Składniki:

- papier ryżowy
- pieczarki
- papryka
- ogórek
- dymka
- pietruszka
- imbir
- marchewka
- sałata


Sposób przygotowania:

1. Warzywa umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki (paski, kosteczki). 
2. Pamiętaj by warzywa były suche, inaczej rozmoczą papier ryżowy. 
3. W zimnej wodzie namocz przez chwilę papier ryżowy (aż będzie elastyczny). 
4. Zawijaj rollsy na suchej, czystej ściereczce, tak jak jest pokazane na filmiku. 
5. Trzymaj spring rollsy osobno (możesz każdy zawinąć w ręcznik papierowy). 

Sos

Składniki: 

- 1 łyżka sosu sriracha
- 5 łyżek sosu sojowego
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżka soku malinowego


Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 
2. Podawaj jako dodatek do spring rolls. 

                                                 Blog: http://iloffood.blogspot.com/
                                                 Instagram: https://www.instagram.com/iloffood/
                                                 FB : https://www.facebook.com/foodlovei/

1 komentarz: