piątek, 10 marca 2017

Domowa chałwa

Nie ma sensu już ukrywać, że uwielbiam chałwę w każdej postaci, o każdej godzinie dnia i nocy. Dlaczego więc nie zrobić jej w domu? Kontrolujesz ile miodu, bakalii i orzechów do niej dodajesz. Składa się tylko z dwóch składników, jest banalnie prosta w wykonaniu, a po 15 minutach możesz cieszyć się jej smakiem. Masz jakieś wymówki, żeby jej nie zrobić? 


Składniki:

- 3/4 szklanki ziarna sezamu
- 2-4 łyżek miodu 

Sposób przygotowania: 

1. Sezam upraż na suchej patelni - pamiętaj by go nie spalić, bo chałwa będzie gorzka. 
2. Pozostaw sezam do ostygnięcia, a następnie zblenduj całość do konsystencji plasteliny. 
3. Przełóż masę do miski i powoli dolewaj miodu. Całość wymieszaj. 
4. Przełóż chałwę do foremek. Przed podaniem przełóż chałwę do lodówki (na minimum godzinę). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz