Składniki:
- 6g drożdży
- 500 g mąki
- 180 ml mleka
- 75 g cukru
- 2 jajka
- 70 g margaryny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- dodatkowa mąką ( około 3 szklanek)
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzej (nie gotuj!), rozpuść w nim cukier, drożdże i margarynę. Odstaw na 20 minut.
2. Do miski wsyp mąkę, gałkę, wbij jajka i dodaj mieszaninę z mleka. Wyrób ciasto.
3. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na godzinę (przykryj ściereczką).
4. Posyp blat mąką (by ciasto się nie przyklejało), wyłóż ciasto (je także posyp) i rozwałkuj na grubość 1 cm.
5. Rozgrzej olej w rondelku. Teraz wystarczy wyciąć szklankami duże koło, a w środku malutkie.
6. Pieczemy donaty, aż z obu stron będą złociste.
7. Dekorujemy tym co chcemy - lukrem, czekoladą, orzechami, małymi cukierkami :) .
... i
Smacznego! Zapraszamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz