środa, 6 lutego 2013

Kurczak tandoori :)


Przepisów na kurczaka tandoori, jest tyle ile na farsz do pierogów. Ten przepis jest podstawowy i można go interpretować na tysiąc sposobów :).



Składniki:


- 4 nóżki z kurczaka - sok z limetki
- imbir (1 łyżka)
- kmin (1 łyżka)
- 2 ząbki czosnku
- kolendra (1 łyżka)
- 1 papryczka chilli
- papryka (3 łyżki)
- 1 mały jogurt naturalny
- gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- barwnik spożywczy - czerwony (1 łyżeczkę)







Sposób przygotowania:

1. Nóżki kurczaka wkładamy do dużej torebki, by zamarynować kurczaka i pominąć zmywanie dodatkowych naczyń.

2. Nie ma nic prostszego- wszystkie przyprawy (jeżeli świeże to posiekane), wrzucamy do worka, dodajemy jogurt, sok z limetki i barwnik spożywczy.



3. Zamykamy torebkę z kurczakiem i przyprawami, i zostawiamy przynajmniej na 2 godziny w lodówce.
4. Pieczemy nasze czerwone nóżki w 180 stopniach przez 30 minut.


... i gotowe ;)





 

Smacznego! Zapraszamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz