sobota, 26 stycznia 2013

Pierożki wonton z chilli i trawą cytrynową :)

Cudowne by oszukać przyjaciół, że umie się gotować.



Składniki:

- 1 mały por
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżej trawy cytrynowej
- 1 mała dymka
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki soku z limonki 
- 1 łyżka sosu sojowego


- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 ząbek czosnku 
- 1 paczka gotowego ciasta na pierożki wonton
- 1 jajko 




Sposób przygotowania:

1. Pora, chilli, trawę cytrynową, dymkę posiekaj i lekko zrumień na oleju sezamowym. Gdy warzywa zmiękną dodaj sok z limonki, sos sojowy, cukier, kolendrę, imbir, czosnek i przez chwilę duś.
2. Do masy warzywnej dodaj posiekaną pietruszkę. 
3. W małej misce roztrzep jedno jajko - to będzie nasz klej do sklejania pierożków.


4. Każdy pierożek smarujemy klejem. Najlepiej robić to pędzelkiem. 
5. Na płat ciasta nakładamy farsz (około jednej łyżeczki) i przykrywamy drugim płatem ciasta. Dociskamy lekko, by uszło powietrze i sklejamy rogi.
6. Pierożki gotujemy w wodzie przez około minutę.
7. Podajemy z słodkim sosem chilli, albo cudownym sosem mango :) 





Smacznego! Zapraszamy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz