Składniki:
- 1 mały por
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżej trawy cytrynowej
- 1 mała dymka
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 paczka gotowego ciasta na pierożki wonton
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Pora, chilli, trawę cytrynową, dymkę posiekaj i lekko zrumień na oleju sezamowym. Gdy warzywa zmiękną dodaj sok z limonki, sos sojowy, cukier, kolendrę, imbir, czosnek i przez chwilę duś.
2. Do masy warzywnej dodaj posiekaną pietruszkę.
3. W małej misce roztrzep jedno jajko - to będzie nasz klej do sklejania pierożków.
4. Każdy pierożek smarujemy klejem. Najlepiej robić to pędzelkiem.
5. Na płat ciasta nakładamy farsz (około jednej łyżeczki) i przykrywamy drugim płatem ciasta. Dociskamy lekko, by uszło powietrze i sklejamy rogi.
6. Pierożki gotujemy w wodzie przez około minutę.
7. Podajemy z słodkim sosem chilli, albo cudownym sosem mango :)
Smacznego! Zapraszamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz