niedziela, 17 lutego 2013

Polędwiczki z karmelizowanymi pomarańczami.

 Proste produkty, wielki efekt. Nic dodać, nic ująć.



Składniki:

- polędwiczka wieprzowa
- 1 pomarańcza
- 2 marchewki
- 1 szklanka kaszy kus- kus
- sól morska
- pieprz
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju 




Sposób przygotowania:

1. Polędwiczkę obtocz w soli i pieprzu. Na oleju zeszklij rozgnieciony ząbek czosnku - następnie go wyrzuć.
2. Polędwiczkę smaż, aż z wszystkich stron będzie złoto-brązowa. Następnie dodaj papryczkę chilli i 2 plastry pomarańczy.
3. Ugotuj marchewki i kus kus w lekko osolonej wodzie.
4. Dodaj do polędwiczki sok z reszty pomarańczy i dodaj cukier. Pamiętaj, by przekręcać pomarańczę i polędwiczki.
5. Po czym poznać, że polędwiczki są gotowe? Lekko naciśnij mięso, jeżeli będzie miękkie, a skórka brązowa- jest gotowe :). Po przekrojeniu powinno być lekko różowe w środku. 
6. Układaj na talerzu w kolejności- kus kus, pomarańcza, mięso i marchewki. Na koniec polej sosem, który jest na patelni ;). 


Smacznego!Zapraszamy

1 komentarz: