Składniki:
Na muffinki:
- 200 g mąki
- 50 g wiórków kokosowych
- skórka z jednej pomarańczy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 75g cukru
- 5 łyżek oleju
- 100 ml soku pomarańczowego
- 150 g jogurtu naturalnego
Na lukier:
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- barwniki spożywcze
Na krem:
- mascarpone
- 4 łyżki soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
1. Foremki do muffinek wysmarować, albo włożyć do nich papierowe foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. Potrzebne nam będą 2 miski. W pierwszej mieszamy mąkę, wiórki, skórkę, proszek i sodę. W drugiej jajko, cukier, olej, jogurt i sok pomarańczowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Masę jajeczną dodajemy do mąki. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
4. Foremki napełniamy ciastem (najlepiej robić to łyżką) do 3/4 wysokości.
5. Pieczemy przez 15 minut na złotobrązowy kolor.
Lukier:
1. Dzielimy cukier puder na 2 miseczki. Dodajemy po łyżce mleka i nie więcej niż kropelkę barwnika.
2. Smarujemy ostygnięte muffinki lukrem i zostawiamy, by stężał.
Krem:
1. Mascarpone mieszamy z sokiem pomarańczowym i szprycką dekorujemy muffinki.
Możesz dowolnie dekorować muffinki. Ja część zalałam roztopioną gorzką czekoladą i posypałam uroczą posypką w kształcie serduszek. Możesz też zostawić ciasteczka z samym lukrem i przyozdobić je jadalnymi perełkami :).
Smacznego! Zapraszamy

Gdzie się kupuje barwniki spożywcze? Nie miałam jeszcze okazji ich używać.(Kulinarna Edukacja pyta:))
OdpowiedzUsuńKochana najłatwiej w sklepach internetowych z dodatkami do ciast, na allegro, albo w kuchniach świata :)
OdpowiedzUsuń