wtorek, 12 lutego 2013

Walentynkowe cupcake z sokiem pomarańczowym i kokosem.

Brak pomysłu na walentynkowy prezent? Nie ma nic lepszego, niż domowe muffinki przyrządzone z wielkim sercem :) .



Składniki:

Na muffinki:

- 200 g mąki
- 50 g wiórków kokosowych
- skórka z jednej pomarańczy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 75g cukru
- 5 łyżek oleju
- 100 ml soku pomarańczowego
- 150 g jogurtu naturalnego 



Na lukier:

- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- barwniki spożywcze



Na krem:

- mascarpone
- 4 łyżki soku pomarańczowego 

Sposób przygotowania:

1. Foremki do muffinek wysmarować, albo włożyć do nich papierowe foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

2. Potrzebne nam będą 2 miski. W pierwszej mieszamy mąkę, wiórki, skórkę, proszek i sodę. W drugiej jajko, cukier, olej, jogurt i sok pomarańczowy. Wszystko dokładnie mieszamy.


3. Masę jajeczną dodajemy do mąki. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
4. Foremki napełniamy ciastem (najlepiej robić to łyżką) do 3/4 wysokości.
5. Pieczemy przez 15 minut na złotobrązowy kolor.

Lukier:

1. Dzielimy cukier puder na 2 miseczki. Dodajemy po łyżce mleka i nie więcej niż kropelkę barwnika.
2. Smarujemy ostygnięte muffinki lukrem i zostawiamy, by stężał.



Krem:

1. Mascarpone mieszamy z sokiem pomarańczowym i szprycką dekorujemy muffinki.

Możesz dowolnie dekorować muffinki. Ja część zalałam roztopioną gorzką czekoladą i posypałam uroczą posypką w kształcie serduszek. Możesz też zostawić ciasteczka z samym lukrem i przyozdobić je jadalnymi perełkami :).


Smacznego! Zapraszamy


2 komentarze:

  1. Gdzie się kupuje barwniki spożywcze? Nie miałam jeszcze okazji ich używać.(Kulinarna Edukacja pyta:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana najłatwiej w sklepach internetowych z dodatkami do ciast, na allegro, albo w kuchniach świata :)

    OdpowiedzUsuń