Składniki:
- około 20 krewetek w pancerzykach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- pęczek pietruszki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- pół łyżeczki szafranu
- 2 łyżki serka typu philadelphia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy dwa, rozgniecione ząbki czosnku i usuwamy je (nie przypal ich!). Siekamy szalotkę i wrzucamy na czosnkową oliwę, by ją zeszklić.
2. Umyte krewetki wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy ( 1 minuta wystarczy). W małej miseczce zalewamy szafran 3 łyżkami gorącej wody.
3. Do krewetek wlewamy wino, wszystko lekko dusimy przez 3 minuty i dodajemy szafran wraz z wodą.
4. By zagęścić sos dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos zredukuje się przynajmniej w 1/3. Dodaj na koniec posiekaną pietruszkę.
5. Podajemy z spaghetti, albo solo z grzankami.
Smacznego!Zapraszamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz