niedziela, 13 marca 2016

Ciasto na pierożki dim sum/wonton

Jeśli jesteście fanami chińskiej kuchni z pewnością znacie już pierożki dim sum albo wonton. Dzisiaj przedstawie wam przepis na ciasto, oraz dam kilka porad na to jak je przechowywać. Samo przygotowanie ciasta to kilka chwil, a składniki na pewno macie w domu. Gorzej z jego przechowywaniem, bo cienkie płaty potrafią się posklejać i całą pracę trzeba zaczynać od początku. By uniknąć sklejania się ciasta używam mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej. Pierożki możemy wycinać na dwa sposoby : w kwadraty, bądź w kółeczka - oczywiście to na jaki sposób się zdecydujemy wpływa na to jak będziemy je zlepiać. Muszę przyznać, że nie mam talentu do zlepiania pierożków, więc stawiam bardziej na ich smak niż wygląd :). 



Przechowywanie: 

Możemy przechowywać zarówno wycięte płaty ciasta, albo gotowe już pierożki. 

Jeśli chcemy później wykorzystać nasze ciasto, płaty przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku albo do 5 dni w lodówce ( każda warstwa musi być posypana mąką ziemniaczaną, albo kukurydzianą), albo w zamrażalniku do 2 miesięcy (identyczna zasada jak przy przechowywaniu w lodówce). 

Jeśli chcemy zamrozić gotowe pierożki, najpierw zamrażamy każdy osobno - tym samym unikniemy ich zlepienia. 



Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody 
- mąka ziemniaczana albo mąka kukurydziana do podsypywania 

Sposób przygotowania: 

1. Do miski wsypujemy mąką, robimy mały dołek pośrodku i powoli wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. 
2. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy ciasto będzie nabierało formy, posypujemy blat mąka ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. 


3. Jeśli ciasto będzie elastyczne i zwarte to jest już gotowe do wycinania. 
4. Przed wałkowaniem warto opruszyć blat mąką ziemniaczaną. 
5. Wałkujemy ciasto (musi być bardzo cienkie) i szklanką albo nożem wykrawamy pożądany kształt. 
6. Każdy płat opruszamy mąką ziemniaczaną. 
7. Przechowywanie gotowego ciasta opisałam na początku postu. 
8. Nadziewamy pierożki (polecam mój przepis na farsz KLIK. ) i gotujemy na parze, aż ciasto stanie się miękkie i przezroczyste. 

Zapraszam na : 
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam te pierożki! Już od dawna chodzą za mną, żeby wreszcie zrobić je w domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń