niedziela, 30 grudnia 2012

Kiszone Cytryny po świątecznym obżarstwie.

Kiszone Cytryny po czterech tygodniach są lekko słodkawe i nabierają aromatu. Warto spróbować takiego przepisu zwłaszcza jeśli lubimy próbować nowych rzeczy :)





Składniki:
-Dowolna ilość cytryn
-Sól morska gruboziarnista 
-Duży słój
-Przegotowana letnia woda



Sposób przygotowania:
 
1. Cytryny przekrój na 4 części (ale nie do końca).

2. W środek cytryny wsyp 2 łyżki soli morskiej.
3. Układaj w słoiku ciasno każdą cytrynę.
4. Jak już ułożysz wszystkie cytryny posyp dwoma łyżkami soli i z sokiem jednej  cytryny.
5. Po czym zalej ciepłą (nie wrzącą) wodą i zakręć.
6. Odstaw słój w ciemne suche miejsce przynajmniej na 4 tygodnie.




Takie cytryny najlepiej smakują z drobiem i rybkami ;)








Smacznego! Zapraszamy :)

wtorek, 18 grudnia 2012

Sałatka z szpinakiem, gruszką i kozim serem.

Nie ma tu wielkiej filozofii jeżeli chodzi o gotowanie, ale połączenie smaków jest boskie. 



Składniki:

- 1  paczka świeżego szpinaku 
- 1 duża gruszka
- 1 mały słoik zielonych szparagów
- 6 plasterków koziego sera 
- 1 łyżeczka sezamu 
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek



Sposób przygotowania:

1. Szpinak umyj, wysusz i wrzuć do miski.
2. Gruszkę obierz i pokrój w małe kosteczki. Dodaj do szpinaku.
3. Szparagi odsącz, pokrój i dodaj do sałatki.
4. Serek pokrusz na warzywka i dodaj sezam.
5. Na koniec polej sałatkę oliwą z oliwek.

Smacznego! Zapraszamy :)

czwartek, 13 grudnia 2012

Krem marchewkowo- imbirowy

Na zimowe dni, bardzo rozgrzewający, wyrazisty w smaku krem marchewkowo- imbirowy :) .



Składniki:

-1 duża cebula
- 1 kg marchewki
- 3 łyżki posiekanego imbiru 
- sól, pieprz do smaku



Sposób przygotowania:

1. Warzywa umyj, obierz, i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Do dużego garnka wklej łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmaż cebulę oraz marchew.
3. Imbir obierz i posiekaj. Dodaj do warzyw.
4. Zalej warzywa wodą (ma jedynie zakrywać warzywa).
5. Gotuj aż marchew będzie miękka.
6. Zmiksuj wszystko i smacznego :) .

Smacznego! Zapraszamy :) 


wtorek, 11 grudnia 2012

Święta, chore elfy i lukrowane pierniczki.

Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą! Niestety z naszego zapału, nic nie zostało. Choroba nas dopadła i nie chce nas opuścić. Przepis już niedługo,a tymczasem zdjęcie naszych pierniczków. Coraz bliżej święta!


Zapraszamy :)

sobota, 1 grudnia 2012

Zapiekanka łososiowa z miętowym groszkiem.

Tradycyjnie szybko, zdrowo, tanio i pysznie. Miętowy groszek jest idealny jako dodatek zarówno do ryb, jak i mięsiw. Polecam ;) .



Składniki:

- 1 cukinia
- 1 dzwonek łososia
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 garści dyni (ja miałam zamrożoną)
- 2 łyżki serka typu śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka tymianku 
- odrobina mozzarelli na wierzch (można użyć innego sera)
- 1 i 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- liście świeżej mięty
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku



Sposób przygotowania:

1. Dynię, rozmaryn i przekrojony czosnek pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. 
2. W tym czasie myjemy, paprykę i cukinię. Kroimy w plastry cukinię, a paprykę na małe kosteczki.
3. Cebulę (pokrojoną w piórka) podgrzewamy w garnku z łyżka cukru, łyżka soli i odrobiną oliwy z oliwek, aż stanie się ciemna (gdy będzie się paliła dodaj odrobinę wody).


4. Układamy w kolejności: paprykę, dynię, cebulę, łososia (umytego i posiekanego), serek śmietankowy, cukinię i odrobinę mozzarelli. Pieczemy przez 35 minut w 150 stopniach.
5.Groszek podgrzewamy w garnku, dodajemy posiekane listki mięty, szczyptę soli i pieprzu oraz odrobinę oliwy z oliwek.
6. Pyszne, proste i gotowe :)

Smacznego! Zapraszamy :)