sobota, 21 listopada 2015

Mini ptysie z gorgonzolą

Szkoda, że ciasto parzone częściej wykorzystujemy w przepisach na słodkości. Zapominamy, że ptysie to nie tylko bita śmietana, ale także zioła, aromatyczne przyprawy i ser. Dziś zapraszam na mini ptysie, które będą idealną przekąską dla rodziny i zaskakującą dla gości. Jeśli gorgonzola to nie wasze smaki, to możecie spokojnie zastąpić ją żółtym serem, czy mozzarellą. Ptysie po wystygnięciu można mrozić, więc gdy zaskoczą nas niespodziewani goście wystarczy je podgrzać w piekarniku. 




Składniki: 

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
- 6 łyżek masła 
- szczypta gałki muszkatołowej 
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki gorgonzoli (lub innego sera)




Sposób przygotowania:


1. Wodę i masło podgrzewamy w rondelku. Gdy woda zacznie wrzeć, a masło się rozpuści należy zdjąć rondel z ognia.
2. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Gdy cała mąka znajdzie się w masie, zostawiamy ją na 5 minut do wystygnięcia.
3. Pojedynczo dodajemy jajka (przy każdym energicznie mieszamy), by uzyskać jednolitą masę. 
4. Do ciasta wsypujemy zioła, gałkę muszkatołową i dodajemy ser.
5. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej, bądź woreczka i formujemy małe kuleczki (wielkość zależy od nas, ale pamiętaj że ptysie podwoją swoją objętość). 
6. Pieczemy w zależności od wielkości w 180 stopniach od 10- 15 minut. 
7. Po wystygnięciu możemy je podawać, lub zamrozić. 

Idealnie pasują do Dipu z pieczonych warzyw KLIK.



Zapraszam na :

Facebook
Instagram

1 komentarz: