czwartek, 26 listopada 2015

Czosnkowy majonez z oliwy z oliwek- Ailloli.

Jeśli szukacie czegoś wyrazistego w smaku, co ożywi waszą sałatkę, ten przepis jest dla was. Wystarczy sałata rzymska, pomidorki i danie gotowe. Z powodzeniem możecie zaserwować taką sałatkę swoim gościom, bo smak jest niezapomniany. Wyciągnij swój blender i za 2 minuty będziesz wiedział o co chodzi :).



Składniki : 

- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 plastry sera typu parmezan 
- 1 ząbek czosnku 
- pieprz do smaku 
(nie dodawaj soli, ser sam w sobie jest wystarczająco słony) 



Sposób przygotowania : 


1. Czosnek obieramy i wraz z innymi składnikami przekładamy do blendera. 
2. Blendujemy pulsacyjnie aż majonez będzie jasno- żółty ( jeżeli konsystencja będzie zbyt zbita podczas miksowania dodawaj powoli oliwę z oliwek). 
3. Dopraw pieprzem do smaku. Majonez można przechowywać w lodówce do 2 dni. 




Zapraszam na :

Facebook
Instagram


1 komentarz:

  1. Uwielbiam aioli, a z dodatkiem parmezanu pewnie przypomina dressing do sałatki Cezar, więc musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń