czwartek, 26 listopada 2015

Czosnkowy majonez z oliwy z oliwek- Ailloli.

Jeśli szukacie czegoś wyrazistego w smaku, co ożywi waszą sałatkę, ten przepis jest dla was. Wystarczy sałata rzymska, pomidorki i danie gotowe. Z powodzeniem możecie zaserwować taką sałatkę swoim gościom, bo smak jest niezapomniany. Wyciągnij swój blender i za 2 minuty będziesz wiedział o co chodzi :).



Składniki : 

- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 plastry sera typu parmezan 
- 1 ząbek czosnku 
- pieprz do smaku 
(nie dodawaj soli, ser sam w sobie jest wystarczająco słony) 



Sposób przygotowania : 


1. Czosnek obieramy i wraz z innymi składnikami przekładamy do blendera. 
2. Blendujemy pulsacyjnie aż majonez będzie jasno- żółty ( jeżeli konsystencja będzie zbyt zbita podczas miksowania dodawaj powoli oliwę z oliwek). 
3. Dopraw pieprzem do smaku. Majonez można przechowywać w lodówce do 2 dni. 




Zapraszam na :

Facebook
Instagram


poniedziałek, 23 listopada 2015

Wyniki Konkursu Kosmiczny Burak

Kochani to mój post nr 100 na tym blogu i tak się składa, że będzie w nim o was! Moich czytelnikach, tych nowych i tych starszych (ale nie starych). Dziękuję, za wasze zaangażowanie w konkurs. Wszystkie przepisy zasługują na wyróżnienie, dlatego cieszę się, że przy wyborze, miałam pomocników.

Książkę ''Jaglany Detoks'' oraz małą niespodziankę dostaje Candy Pandas za przepis :

                                                                  ****************

SPAGHETTI Z BURACZANYM PESTO I SEREM PLEŚNIOWYM #kosmicznyburak 
 Składniki (1 porcja):
-makaron SHIRATAKI spaghetti (200g) (lub: 100g ugotowanego makaronu żytniego świderki/ makaronu ryżowego/ makaronu sojowego)

-2 buraki 240g
-2 ząbki czosnku
-łyżka łuskanego słonecznika (15g)
-sok z cytryny 2 łyżki
-ser pleśniowy Camember LIGHT (30g)
-przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie
-świeża bazylia

Makaron dokładnie przepłukać i odsączyć. Buraki obrać i owinąć folią aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-40 min aż będą miękkie i pokroić na kawałki. Lub ugotować je na parze i pokroić na kawałki. Gotowe buraczki wrzucić do wysokiej miseczki, dodać czosnek (najlepiej wcześniej posiekany), bazylię i sok z cytryny. Zmiksować dokładnie blenderem. Do ciepłego musu można dodać pokrojony ser i wymieszać aby się rozpuścił lub dodać na koniec . Makaron przełożyć do buraczanego pesto i dokładnie połączyć składniki. Słonecznik wrzucić na rozgrzaną patelnie i prażyć chwilę. Całość posypać słonecznikiem i serem pleśniowym jeśli nie dodaliśmy go wcześnie.




********


Gratuluje i zapraszam do kontaktu ilovefood03@gmail.com

sobota, 21 listopada 2015

Mini ptysie z gorgonzolą

Szkoda, że ciasto parzone częściej wykorzystujemy w przepisach na słodkości. Zapominamy, że ptysie to nie tylko bita śmietana, ale także zioła, aromatyczne przyprawy i ser. Dziś zapraszam na mini ptysie, które będą idealną przekąską dla rodziny i zaskakującą dla gości. Jeśli gorgonzola to nie wasze smaki, to możecie spokojnie zastąpić ją żółtym serem, czy mozzarellą. Ptysie po wystygnięciu można mrozić, więc gdy zaskoczą nas niespodziewani goście wystarczy je podgrzać w piekarniku. 




Składniki: 

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
- 6 łyżek masła 
- szczypta gałki muszkatołowej 
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki gorgonzoli (lub innego sera)




Sposób przygotowania:


1. Wodę i masło podgrzewamy w rondelku. Gdy woda zacznie wrzeć, a masło się rozpuści należy zdjąć rondel z ognia.
2. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Gdy cała mąka znajdzie się w masie, zostawiamy ją na 5 minut do wystygnięcia.
3. Pojedynczo dodajemy jajka (przy każdym energicznie mieszamy), by uzyskać jednolitą masę. 
4. Do ciasta wsypujemy zioła, gałkę muszkatołową i dodajemy ser.
5. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej, bądź woreczka i formujemy małe kuleczki (wielkość zależy od nas, ale pamiętaj że ptysie podwoją swoją objętość). 
6. Pieczemy w zależności od wielkości w 180 stopniach od 10- 15 minut. 
7. Po wystygnięciu możemy je podawać, lub zamrozić. 

Idealnie pasują do Dipu z pieczonych warzyw KLIK.



Zapraszam na :

Facebook
Instagram

wtorek, 17 listopada 2015

Zielone smoothie z malinami

Idealna propozycja na śniadanie czy zdrową przekąskę- Smoothie. Proste, szybkie w przygotowaniu, sycące, a przy tym pyszne. Osobiście staram się codziennie pić na śniadanko. Codziennie próbuje dodawać innych składników, jednak ostatnio mam bzika na punkcie malinowo- szpinakowej wersji :). Zapraszam do miksowania!



Składniki:

- 1 banan
- 2 szklanki świeżego, umytego szpinaku
- 250 ml mleka ryżowego (używam zamiennie mleka migdałowego)
- 1/2 szklanki mrożonych malin
- 1 łyżka nasion chia


Sposób przygotowania:

1. Obranego banana, umyty szpinak i mleko zmiksuj w blenderze.
2. Dodaj maliny oraz nasiona chia i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Udekoruj mrożonymi malinami.

Smacznego :)


Zapraszam na :
- Facebook
- Instagram

piątek, 13 listopada 2015

Ciasto parzone - słodkie ptysie.

Przepis na ciasto parzone to podstawa ptysi, groszków ptysiowych, gniazdek i innych cudownych rzeczy. Jego wykonanie wydaje się dość trudne, jednak jest bajecznie proste. A możliwości modyfikacji są nieograniczone. Zapraszam :)



Podstawowy przepis na ciasto parzone:

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
- 6 łyżek masła 




Sposób przygotowania:

1. Wodę i masło podgrzewamy w rondelku. Gdy woda zacznie wrzeć, a masło się rozpuści należy zdjąć rondel z ognia. 
2. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Gdy cała mąka znajdzie się w masie, zostawiamy ją na 5 minut do wystygnięcia.
3. Pojedynczo dodajemy jajka (przy każdym energicznie mieszamy), by uzyskać jednolitą masę. 
4. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej, bądź woreczka i formujemy ptysie. 
5. Pieczemy w zależności od wielkości w 180 stopniach od 15- 25 minut. 
6. Po wystygnięciu możemy je nadziewać, bądź przekładać dowolną masą. 

Moje nadziane są musem z białej czekolady przepis tutaj . 


Zapraszam na :

Facebook
Instagram

poniedziałek, 9 listopada 2015

Błyskawiczny mus z białej czekolady

Bywają takie dni, że chcemy zjeść coś pysznego, kremowego i słodkiego. Na takie dni proponuje błyskawiczny mus z białej czekolady. Cztery składniki i mnóstwo radości :). 



Składniki :

- 2 łyżki masła
- 100 g białej czekolady
- 50 g słodkich pianek
- 200 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania: 

1. Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy pianki i podgrzewamy wszystko, aż masa będzie jednolita.
2. Ubijamy śmietanę kremówkę i po jednej łyżce dodajemy do czekoladowej masy. 
3. Chłodzimy w zamrażalniku przez 20 minut. 
4. Podajemy w pucharkach. Idealnie sprawdzi się jako nadzienie do ptysi :). 


Smacznego! 

Zapraszam na :

Facebook 
Instagram 

sobota, 7 listopada 2015

Makaron z cukinii + Pesto z avocado

Wegański, surowy (raw) posiłek nie musi być nudny i mało sycący. Dzisiaj wam udowodnię, że zdrowo nie znaczy nudnie. Zapraszam na makaron w kremowym sosie. 



Składniki (na 2 porcje):

- 1 awokado 
- 2 szklanki jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 1 duża cukinia



Sposób przygotowania: 

1. Warzywa umyć. Jarmuż, awokado, sól i czosnek zmiksować na gładką masę. 
2. Cukinię przekroić wzdłuż. Obieraczką ''pokroić'' na plastry (patrz zdjęcie), a następnie na cienkie paski.
3. Wymieszać wszystko i zajadać bez wyrzeczeń :). 

Smacznego ! :)



Zapraszam na :
Facebook 
Instagram 

poniedziałek, 2 listopada 2015

Chipsy z jarmużu.

Pysznie, chrupiące i zdrowe chipsy. Idealne jako wieczorna przekąska albo jako zagrycha w południe. Chipsy z jarmużu. Proste i szybkie w wykonaniu :). 



Składniki :

- jarmuż 
- papryka słodka
- sól 
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania :

1. Jarmuż umyj, dobrze wysusz i podziel na mniejsze części. 
2. Wymieszaj w misce oliwę z oliwek, sól i paprykę. Następnie pokryj mieszanką jarmuż.
3. Piecz na blaszce przez 10 - 15 minut w temperaturze 160 stopni. 

Smacznego :) 



Zapraszam na :

FB
Instagram

Konkurs z nagrodami :) '' Kosmiczny Burak''

Kochani miło mi poinformować że zbliżamy się do 1000 lajków na Fanpage ILF!!! Z tej okazji organizuje konkurs z nagrodami!

Co należy zrobić:

W komentarzu pod postem konkursowy na fanpage ILF, dodajcie przepis na danie z buraka!- zdjęcia są nieobowiązkowe, lecz mile widziane. Im bardziej zaskakujące danie, tym lepiej bowiem tytuł konkursu to : '' Kosmiczny burak '' Proszę o tagowanie przepisów #kosmicznyburak .




Regulamin:

1. Organizatorem konkursu jest blog kulinarny I Love Food.
2. Przepis musi być dodany w komentarzu. Przepisy w linku nie będą brały udziału w konkursie.Przepis musi posiadać hashtag #kosmicznyburak.
3. Należy polubić fanpage I Love Food.
4. Konkurs trwa do 23.11. (włącznie). Rozstrzygnięcie konkursu oraz wyniki dnia 24.11. zamieszczone na FB i blogu.
5. W wyborze zwycięzcy pomogą mi przyjaciele. Liczymy na kreatywność i kosmiczne pomysły.
6. Zwycięzca zobowiązany jest się ze mną skontaktować do dnia 26.11. , w celu wysłania nagród.

Powodzenia !


Między innymi do wygrania: