wtorek, 21 lutego 2017

Chleb pszenny na drożdżach - przepis podstawowy

Poszukiwania najprostszego chleba zakończyłam sukcesem. Bajecznie prosty z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem chleb będzie idealny dla początkujących piekarzy. Zapach pieczonego chleba w niedzielny poranek, przekona was, że warto było podjąć się wyzwania. 



Składniki:
 
-400 g mąki pszennej
-300 g chłodnej wody
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
-15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych  

Sposób przygotowania: 

1. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, sól oraz wodę wymieszaną z drożdżami. Całość wymieszać, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na min. 12 godzin (temperatura pokojowa).
2. Blat opruszyć mąką i delikatnie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu. 
3.  Nagrzać piekarnik do 250 stopni C, w piekarniku umieścić blachę na której będziemy piekli chleb. 
4. Delikatnie uformować bochenek, umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec przez około 30 minut. 
6. Ostudzić chleb przed pokrojeniem. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz