środa, 1 lutego 2017

Domowe masło

Śmietankowe, bez niepotrzebnych dodatków i ulepszaczy. Rozsmarowane na świeżym chlebie będzie idealnym początkiem dnia. Całość w przygotowaniu zajmuje jedynie 15 minut, a całą pracę wykonuje za nas mikser. W produkcie końcowym otrzymujemy nie tylko masło, ale też maślankę, która możemy wykorzystać do ciast, ciasteczek czy puszystych naleśników. 




Składniki: 

- 500 ml śmietany 30% (lub wyżej)


Sposób przygotowania: 

1. Śmietanę przelewamy do misy i ubijamy mikserem przez około 10 -15 minut, aż grudki masła zaczną się pojawiać. 
2. Formujemy z grudek kulkę i lekko odciskamy maślankę. 
3. Ręcznie formujemy masło w lodowatej wodzie i ponownie odciskamy maślankę. 
4. Przekładamy masło na talerzyk, bądź do maselniczki, przechowywujemy w lodówce. 

1 komentarz:

  1. W składnikach jest błąd - zamiast maślanki powinno być śmietany...

    OdpowiedzUsuń