piątek, 7 czerwca 2013

Szybki kurczak z pesto i warzywami!

Zbliża się weekend, więc zamiast siedzieć w kuchni godzinami, lepiej wrzucić kurczaka do piekarnika i spędzić miło czas z bliskimi. Przygotowanie nie zajmują dużo czasu, nie ma też wiele do zmywania (jedynie łyżka i forma ;) ), kurczak jest soczysty i ma chrupiącą skórkę. Nie pozostaje nam nic innego jak gotować! :)


Składniki:

- cały kurczak
- 4 czubate łyżki pesto
- 2 ząbki czosnku
- 8 pomidorków cherry
- 6 zielonych szparagów
- szczypta soli himalajskiej
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
- świeżo mielony pieprz 


Sposób przygotowania:

1. Kurczaka dokładnie myjemy i delikatnie (dłonią) oddzielamy skórę od mięsa, tak by powstała kieszonka. 
2. W tej kieszonce rozprowadzamy pesto. Kurczaka pieprzymy i posypujemy solą.
3. Obok kurczaka układamy pomidorki i czosnek. Szparagi myjemy i oddzielamy ich zdrewniałą część. Możemy włożyć je do kurczaka albo obok.
4. Wszystko zalewamy bulionem, albo wodą. 
5. Pieczemy w temperaturze 180- 200 stopni. W zależności od wielkości kurczaka pieczemy go od 1 godz. do 1,5 godz. 


Smacznego!Zapraszamy


3 komentarze:

  1. Potrawy, które robią się "same" są najlepsze ;)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. takie dania lubię, raz dwa, dużo się nie narobisz a jesz i jesz i jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć:) Wytypowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Więcej szczegółów znajdziesz tutaj:
    http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-awards-1.html
    Gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń