piątek, 13 listopada 2015

Ciasto parzone - słodkie ptysie.

Przepis na ciasto parzone to podstawa ptysi, groszków ptysiowych, gniazdek i innych cudownych rzeczy. Jego wykonanie wydaje się dość trudne, jednak jest bajecznie proste. A możliwości modyfikacji są nieograniczone. Zapraszam :)



Podstawowy przepis na ciasto parzone:

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
- 6 łyżek masła 




Sposób przygotowania:

1. Wodę i masło podgrzewamy w rondelku. Gdy woda zacznie wrzeć, a masło się rozpuści należy zdjąć rondel z ognia. 
2. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Gdy cała mąka znajdzie się w masie, zostawiamy ją na 5 minut do wystygnięcia.
3. Pojedynczo dodajemy jajka (przy każdym energicznie mieszamy), by uzyskać jednolitą masę. 
4. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej, bądź woreczka i formujemy ptysie. 
5. Pieczemy w zależności od wielkości w 180 stopniach od 15- 25 minut. 
6. Po wystygnięciu możemy je nadziewać, bądź przekładać dowolną masą. 

Moje nadziane są musem z białej czekolady przepis tutaj . 


Zapraszam na :

Facebook
Instagram

2 komentarze: