Przepis na ciasto parzone to podstawa ptysi, groszków ptysiowych, gniazdek i innych cudownych rzeczy. Jego wykonanie wydaje się dość trudne, jednak jest bajecznie proste. A możliwości modyfikacji są nieograniczone. Zapraszam :)
Podstawowy przepis na ciasto parzone:
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
- 6 łyżek masła
Sposób przygotowania:
1. Wodę i masło podgrzewamy w rondelku. Gdy woda zacznie wrzeć, a masło się rozpuści należy zdjąć rondel z ognia.
2. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Gdy cała mąka znajdzie się w masie, zostawiamy ją na 5 minut do wystygnięcia.
3. Pojedynczo dodajemy jajka (przy każdym energicznie mieszamy), by uzyskać jednolitą masę.
4. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej, bądź woreczka i formujemy ptysie.
5. Pieczemy w zależności od wielkości w 180 stopniach od 15- 25 minut.
6. Po wystygnięciu możemy je nadziewać, bądź przekładać dowolną masą.
Moje nadziane są musem z białej czekolady przepis tutaj .
Zapraszam na :
Facebook
Instagram
no to narobilas mi apetytu!!!
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie! A przepis wydaje się mało skomplikowany. :)
OdpowiedzUsuń