Jak często miałaś/eś ochotę na coś pożywnego i zdrowego? Oto rozwiązanie. Domowe masło orzechowe, które zawiera tylko dwa składniki. W porównaniu do tego sklepowego (doliczyłam się aż dwunastu składników) jest o wiele zdrowsze i tańsze. Samo jego przygotowanie to max 20 minut. Wyjmujcie miksery i łyżki, czas na masło orzechowe.
Składniki:
- 2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych
- 1/2 łyżeczki rozdrobnionej soli morskiej
Sposób przygotowania:
1. Do miksera wrzuć orzechy i zacznij miksować.
2. Co jakiś czas przerywaj miksowanie, by przemieszać masę łyżką.
3. Po 15 minutach sprawdź czy masło jest gładkie i błyszczące.
4. Dodaj sól i jeszcze raz dobrze wszystko zmiksuj.
5. Całość przełóż do słoików i przechowuj do 2 tygodni w lodówce.
Zapraszam na :
Facebook
Instagram
domowe-najlepsze!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście proste w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuń