czwartek, 9 czerwca 2016

Beza z aquafaby z dodatkiem herbaty matcha

W mojej kuchni pojawił się nowy składnik - aquafaba. To zamiennik białka, który znajdziemy w każdej puszce z ciecierzycą. Można ubić ją na sztywną pianę tak jak białka i używać do ciast, ale sprawdza się świetnie jako baza bezy. Woda w której pływa ciecierzyca to nasz nowy magiczny składnik. Dzisiaj pokażę przepis z dodatkiem herbaty matcha. Takie małe beziki będą idealne do popołudniowej kawy. 



Składniki:

- 120 ml aquafaby
- 180 g cukru pudru
- 2 łyżeczki herbaty matcha 

Sposób przygotowania: 

1. Schłodzoną aquafabę ubijaj na sztywną pianę. Może to nawet zająć około 40 minut w zależności od mocy miksera. 
2. Gdy piana będzie sztywna dodaj po łyżce cukru pudru i dokładnie wszystko zmiksuj.
3. Na koniec dodaj herbatę matcha.
4. Piekarnik rozgrzej do 100 stopni C. Beziki możemy rozłożyć łyżką na blaszce, albo przełożyć do foremek na mini-muffiny. 
5. Bezy susz przez około 45 minut, w zależności od ich wielkości. 

Blog: http://iloffood.blogspot.com/
Instagram: https://www.instagram.com/iloffood/
FB : https://www.facebook.com/foodlovei/

1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis - nie słyszałam o tym magicznym zamienniku - beziki urocze - porywam kilka do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń