czwartek, 27 września 2012

Niespodziewany romans pomarańczy z rozmarynem - czyli pomarańczowe piersi kurczaka.

 Kocham kurczaka. Czy to jednostronna miłość? Kurczak lubi zdradzać. Tym razem zostawił mnie dla pomarańczy i rozmarynu.



Składniki:

- 1 podwójna pierś kurczaka
- miąższ z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy 
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- pieprz do smaku 


Sposób przygotowania: 

1. Pierś rozcinamy tak by ją ''otworzyć''. Pieprzymy z każdej strony.
2. Z 1/2 pomarańczy wyciskamy sok. Drugą połówkę obieramy tak, by nie było skóry i białych części. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
3. Nastawiamy piekarnik na 130 stopni.
4. Na kurczaku układamy pomarańcz. Następnie składamy pierś na pół i zabezpieczamy nadzienie wykałaczkami.
5. Robimy małe nacięcia i w kieszoneczki wkładamy rozmaryn.
6. Przed wstawieniem do piekarnika polewamy mięso 1/2 soku z pomarańczy. Po 20 minutach polewamy kurczaka resztą soku i pieczemy jeszcze przez 10 minut.


                                                                 Smacznego! Zapraszamy
                                                                   My na facebook :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz