Kocham kurczaka. Czy to jednostronna miłość? Kurczak lubi zdradzać. Tym razem zostawił mnie dla pomarańczy i rozmarynu.
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- miąższ z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Pierś rozcinamy tak by ją ''otworzyć''. Pieprzymy z każdej strony.
2. Z 1/2 pomarańczy wyciskamy sok. Drugą połówkę obieramy tak, by nie było skóry i białych części. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
3. Nastawiamy piekarnik na 130 stopni.
4. Na kurczaku układamy pomarańcz. Następnie składamy pierś na pół i zabezpieczamy nadzienie wykałaczkami.
5. Robimy małe nacięcia i w kieszoneczki wkładamy rozmaryn.
6. Przed wstawieniem do piekarnika polewamy mięso 1/2 soku z pomarańczy. Po 20 minutach polewamy kurczaka resztą soku i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Smacznego! Zapraszamy
My na facebook :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz