środa, 19 września 2012

Pieczarkowy por w kremie

Miałam ochotę na pora. Tylko co z niego zrobić? Nie chciałam tego dnia dużo czasu spędzać w kuchni, więc zdecydowałam się na krem.


Składniki:

-1 por mały i 1 por duży ( razem z zieloną częścią).
-2 duże marchewki
-1/2 selera
-1 pietruszka
-1 cebula
-0,5 kg pieczarek
-1 łyżka słodkiej papryki
-1 łyżka kurkumy (by uzyskać kolor)



Przygotowanie: 

1. Warzywa obieramy i myjemy (najłatwiej umyć pora krojąc go wzdłuż- jak na obrazku).
2.Następnie opalamy cebulkę i kroimy warzywa na dowolne kształty (i tak będziemy wszystko miksować).
3.Wszystkie składniki prócz przypraw gotujemy w wodzie (garnek nie powinien być za duży) przez około godzinę na małym ogniu.
4.Na koniec wszystko miksujemy (zupa powinna być gęstsza niż ciasto na naleśniki - więc jeśli jest wodnista powinniśmy ją trochę odparować) i dodajemy paprykę i kurkumę. 
5.Jeżeli macie ochotę możecie ją podać z lekko prażonymi pestkami dyni, słonecznika i odrobiną jogurtu naturalnego :)
         
                                                       Smacznego! Zapraszamy
                                                        My na facebook :) 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz