poniedziałek, 23 listopada 2015

Wyniki Konkursu Kosmiczny Burak

Kochani to mój post nr 100 na tym blogu i tak się składa, że będzie w nim o was! Moich czytelnikach, tych nowych i tych starszych (ale nie starych). Dziękuję, za wasze zaangażowanie w konkurs. Wszystkie przepisy zasługują na wyróżnienie, dlatego cieszę się, że przy wyborze, miałam pomocników.

Książkę ''Jaglany Detoks'' oraz małą niespodziankę dostaje Candy Pandas za przepis :

                                                                  ****************

SPAGHETTI Z BURACZANYM PESTO I SEREM PLEŚNIOWYM #kosmicznyburak 
 Składniki (1 porcja):
-makaron SHIRATAKI spaghetti (200g) (lub: 100g ugotowanego makaronu żytniego świderki/ makaronu ryżowego/ makaronu sojowego)

-2 buraki 240g
-2 ząbki czosnku
-łyżka łuskanego słonecznika (15g)
-sok z cytryny 2 łyżki
-ser pleśniowy Camember LIGHT (30g)
-przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie
-świeża bazylia

Makaron dokładnie przepłukać i odsączyć. Buraki obrać i owinąć folią aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-40 min aż będą miękkie i pokroić na kawałki. Lub ugotować je na parze i pokroić na kawałki. Gotowe buraczki wrzucić do wysokiej miseczki, dodać czosnek (najlepiej wcześniej posiekany), bazylię i sok z cytryny. Zmiksować dokładnie blenderem. Do ciepłego musu można dodać pokrojony ser i wymieszać aby się rozpuścił lub dodać na koniec . Makaron przełożyć do buraczanego pesto i dokładnie połączyć składniki. Słonecznik wrzucić na rozgrzaną patelnie i prażyć chwilę. Całość posypać słonecznikiem i serem pleśniowym jeśli nie dodaliśmy go wcześnie.




********


Gratuluje i zapraszam do kontaktu ilovefood03@gmail.com

2 komentarze:

  1. Nie wierzymy :P Nie spodziewałyśmy się aczkolwiek to buraczane pesto jest genialne i robimy bardzo często :) Dziękujemy :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne,ale musiały być spore buraczki żeby spaghetti z nich wyszło....

    OdpowiedzUsuń