niedziela, 31 stycznia 2016

Wędzone tofu - domowa wędzarka z woka.

Pyszności wjeżdżają na stół - wędzone tofu z woka. Jak w domu wędzić nie tylko tofu, ale też inne sery, ryby czy mięso? Wszystko opisałam w poście o Wędzonym Pstrągu KLIK. Dzisiejszy przepis składa się z dwóch etapów: marynowania i wędzenia. Niech to nie ostudza waszego zapału, bo warto poświęcić kilka minut na przygotowania, a efekt wam to wynagrodzi. 



Marynata:

Składniki: 

- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju kokosowego 
- 1 łyżka płatków chilli
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 
- 2 rozgniecione ząbki czosnku 
- 1 łyżeczka cukru 
- 1/2 szklanki ciepłej wody 
- kostka naturalnego tofu

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie wymieszaj całą marynatę. 
2. Obtocz w niej tofu i pozostaw do marynowania minimum przez 8 h - najlepiej zostawić całość na noc w lodówce. 
3. Po upływie min. 8 h tofu jest gotowe do wędzenia.




Mieszanka do wędzenia: 

Podstawą każdej mieszanki jest ryż. Jeśli chcesz poczytać więcej na ten temat, zapraszam do mojego starszego postu o wędzeniu w woku - KLIK



Składniki:

- 2 torebki ryżu 
- 3 łyżki zielonej herbaty
- garść liści curry
- 1 łyżka ziela angielskiego 
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka soli 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotuj woka zgodnie z instrukcjami : KLIK
2. Całość wymieszaj i umieść na dnie woka. 
3. Tofu obtocz w suszonym rozmarynie lub bazylii - jest to opcjonalny krok. 
4. Wędź przez około 20 minut. 
5. Tofu jest gotowe do jedzenia, gdy wystygnie. 

Zapraszam na :

środa, 27 stycznia 2016

Pieczone kokosowe donuts - pączki

Prosta wersja ( i odrobinę zdrowsza od tych smażonych) pączków z dziurką, czyli donuts. Wraz z pomysłem ich zrobienia przyszła myśl o dodaniu do nich wiórków kokosowych, co było strzałem w dziesiątkę. Miękkie, maślane...i niestety uzależniające ;). Z lukrem i kolorowymi posypkami będą idealnym głównym daniem w tłusty czwartek. Zabierajmy się do pracy! 



Na pączki: 

Składniki: 

- 500g mąki pszennej 
- 25 g świeżych drożdży 
- 2 jajka 
- 50 g masła
- 3/4 szklanki mleka 
- 1/2 szklanki cukru 
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych  



Sposób przygotowania:

1. Drożdże wraz z łyżką mąki, szczyptą cukru i dwoma łyżkami ciepłego mleka wymieszaj i zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. 
2. Do miski wsyp mąkę, cukier i wiórki. W rondelku rozpuść masło. 
3. Dodaj do sypkich składników letnie mleko, masło, jajka oraz drożdże i wszystko dokładnie wymieszaj. 
4. Zagniataj ciasto, (jeśli będzie taka potrzeba dodaj więcej mąki), aż do uzyskania sprężystej masy. 


5. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny. 
6. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Posyp mąkę stolnicą i rozwałkowuj ciasto na 1- 2 cm szerokości. 
7. Wycinaj pączki szklanką, a dziurki kieliszkiem albo nakrętką od butelki. Układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. 
8. Piecz od 10- 15 minut. 



Lukier: 

Składniki :

- 80 g cukru pudru
- 1-2 łyżek mleka 
- opcjonalnie barwnik 

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj składniki w miseczce. Jeśli masz ochotę dodaj barwniki.
2. Pamiętaj by dekorować już zimne pączki. 

Zapraszam na :

czwartek, 21 stycznia 2016

Domowe masło orzechowe

Jak często miałaś/eś ochotę na coś pożywnego i zdrowego? Oto rozwiązanie. Domowe masło orzechowe, które zawiera tylko dwa składniki. W porównaniu do tego sklepowego (doliczyłam się aż dwunastu składników) jest o wiele zdrowsze i tańsze. Samo jego przygotowanie to max 20 minut. Wyjmujcie miksery i łyżki, czas na masło orzechowe. 



Składniki:

- 2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych 

- 1/2 łyżeczki rozdrobnionej soli morskiej 

Sposób przygotowania: 

1. Do miksera wrzuć orzechy i zacznij miksować. 
2. Co jakiś czas przerywaj miksowanie, by przemieszać masę łyżką. 
3. Po 15 minutach sprawdź czy masło jest gładkie i błyszczące. 
4. Dodaj sól i jeszcze raz dobrze wszystko zmiksuj. 
5. Całość przełóż do słoików i przechowuj do 2 tygodni w lodówce. 



Zapraszam na :

Facebook
Instagram

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Ciasto drożdżowe z kruszonką i rabarbarem.

Uwielbiam moje małe eksperymenty kuchenne. Nie zawsze wychodzi z nich arcydzieło sztuki kulinarnej, ale tym razem to był strzał w 10! Puszyste i miękkie w środku, rozpływające się w ustach...w dodatku z lekko chrupiąca kruszonka i przyjemnie kwaśnym rabarbarem. Czy można chcieć czegoś więcej? Tylko herbaty...albo szklanki mleka. Wyciągajcie blaszki! Dzisiaj pieczemy coś przepysznego <3 .









Ciasto drożdżowe: 

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mrożonego rabarbaru

Sposób przygotowania:

1. Do ciepłej wody wrzuć pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki- poczekaj około 20 minut.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. Dodaj rozczyn (patrz punkt pierwszy).
3. Do miski dodaj olej i jajko. Całość bardzo dobrze wymieszaj.
4. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne - w razie potrzeby dodaj mąki.
5. Całość przykryj czystą ściereczką i odstaw do 25 minut w ciepłe miejsce żeby ciasto wyrosło.
6. Zamrożony rabarbar wsadź (wciśnij palcem w ciasto) oraz posyp kruszonką (patrz przepis poniżej). 
7. Piecz w temperaturze 180 stopni od 20 -30 minut. 


Kruszonka

Składniki: 

- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki cukru 
- 3 łyżki miękkiego masła 

Sposób przygotowania: 

1. Do miski wsypujemy wszystkie składniki. 
2. Całość rozcieramy palcami i posypujemy ciasto. 
3. Kruszonkę możemy mrozić. 

 Smacznego ILF! 

Zapraszam na :

Facebook
Instagram





środa, 6 stycznia 2016

Wyniki konkursu ''Wymarzona Dieta''

Kochani, dziękuje wszystkim za udział w konkursie :) . Za chwilę czeka nas następny konkurs, więc to była tylko rozgrzewka dla waszej inwencji twórczej. Wpis wybierałam razem z przyjaciółmi. Zapraszam wszystkich do zapoznania się z komentarzami konkursowymi na fanpage ILF. 

Proszę o kontakt mailowy ( ilovefood03@gmail.com) Panią Małgorzatę Mac i gratuluje wygranej :) . 

Zwycięski wpis : 

,,Wymarzona dieta -dieta bez wyrzeczeń,smaczna zdrowa.Ulubione danie w mig gotowe,by nie siedzieć w kuchni dzień cały tylko pójść na spacer i zabawy.Owoce i warzywa w nich moc witamin się skrywa.Kurczak,ryba wołowina by zadowolona była mina.Różnorodne potrawy,by nie było marudzenia i znudzenia .5 posiłków,ruch i woda to jest dieta wymarzona''.

Gratuluje i zapraszam do kontaktu :)

ILF.  


 


poniedziałek, 4 stycznia 2016

Puszyste placuszki bananowe

Kochani mój pierwszy przepis dla was w tym roku. Placuszki, które powstały przypadkowo, ale na długo zostaną w moim menu. Puszyste, lekkie, przyjemnie rozpływające się w ustach. Zapraszam na przepis. 



Składniki :

- 1 banan
- 1 jajko 
- 1/2 szklanki mąki 
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka 



Sposób przygotowania: 

1. Najlepiej, gdy nasz banan będzie miękki, ponieważ musimy go rozgnieść widelcem w miseczce. 
2. Potem dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. 
3. Dodajemy proszek do pieczenia i mleko miksujemy wszystko na gładką masę. 
4. Smażymy na suchej patelni, aż każda z stron się zarumieni. 
5. Całość możemy posypać cukrem pudrem. 




Zapraszam na :

Instagram
Facebook

niedziela, 3 stycznia 2016

Najpopularniejsze przepisy 2015 r.

Witam was w Nowym Roku :) Mam nadzieję, że miło go ze mną spędziliście. Postanowiłam, iż co rok będę wam przedstawiała najpopularniejsze przepisy, by nic wam nie umknęło. Dla mnie ten rok był czasem powrotu do blogowania z czego bardzo się cieszę. Oto top lista bloga: 

1. Dietetyczne ciasto czekoladowe. Przepis tu. 
2. Pierniczki na ostatnią chwilę. Przepis tu.
3. Wegański ser z ziemniaka. Przepis tu.
4. Mleko kokosowe i mąka kokosowa. Przepisy tu i tu.
5. Biszkopt idealny + masa cytrynowa. Przepis tu. 
6. Pasztet z czerwonej soczewicy. Przepis tu.