czwartek, 14 lutego 2013

Focaccia na trzy sposoby :)

Cudowne włoskie, proste pieczywo, które można szybko przyrządzić. Ja dziś podam je na przystawkę...w kształcie serca oczywiście ;) .



Składniki:

-500 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml letniej wody


Dodatki:

- oliwa z oliwek
- sól morska
- oliwki 
- reszta zależy od Ciebie : pesto, pomidory, mozzarella, kapary :) 



Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, cukier, drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek i odrobinę wody.
2. Ugniatamy ciasto i powoli dodajemy letniej wody ( warto oprószyć ręce mąką). 
3. Musimy dobrze wyrobić ciasto i zostawić je pod ściereczką na pół godziny.
4. Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto ( można tez lekko rozciągać ciasto).


5. Jeżeli mamy ochotę możemy wyciąć jakiś kształt np. serduszko. Resztę ciasta wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek), smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą i dodajemy wszystko na co mamy ochotę.
6. Zostawiamy ciasto na pół godziny i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
7. Pieczemy naszą focaccie przez 25 minut w 180 stopniach. 
8. Można podawać na ciepło i na zimno :) . 

1. Zawijana rolada - Focaccia z mozzarellą, oliwkami, sezamem, pesto i chilli...pycha!

2. Focaccia podstawowa z oliwą, solą morską, oliwkami i suszoną bazylią.


3. Mini focaccia specjalnie na walentynki z oliwą, kaparami i pesto :) .


Smacznego! Zapraszamy 





2 komentarze:

  1. smakowicie wygląda :D mam tyle drożdży że wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię foccacię, może zrobię na dniach. :)

    OdpowiedzUsuń