środa, 27 lutego 2013

Cupcake czekoladowo- lawendowe.

Idealne na popołudniową herbatkę, spotkanie z przyjaciółkami, czy prezent dla muffinowych fanów.


Składniki:

- 250 g mąki
- 50 g cukru
- 200 ml mleka
- 150 g kwaśnej śmietany
- jajko
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody


- 3 łyżki suszonych kwiatów lawendy
- 1 łyżka miodu 
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej 
- dodatkowa czekolada do dekoracji i dodatkowe kwiaty lawendy


Sposób przygotowania:

1. Rozpuszczamy masło z 25 g mlecznej i 25 g gorzkiej czekolady. 
2. W osobnej misce wymieszaj mleko, śmietaną i cukrem. W drugiej misce połącz sodę, mąkę, proszek i mąkę ziemniaczaną. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
3. Obie masy wymieszać i 1/4 przelać do innego naczynia. Mniejszą porcję wymieszać z miodem i kwiatami lawendy, drugą z czekoladowym masłem.

 
4. Silikonowe foremki do muffinek wyłóż papierowymi foremkami, albo wysmaruj masłem.
6. Nalewaj po 1 i 1/2 łyżki masy czekoladowej i po 1/2 łyżki masy lawendowej. 
7. Po 25 minutach będą złoto-brązowe.
8. Można je dekorować dwoma rodzajami czekolady i kwiatami lawendy :).

Smacznego!Zapraszamy

1 komentarz: