piątek, 16 października 2015

Dyniowe puree

Podstawa ciast, muffinów, zup czy sosów. Dyniowe puree możemy wykorzystać na wiele sposobów. Najważniejsze żeby nie ograniczać się i eksperymentować z różnymi produktami. Podam najprostszy sposób jego przygotowania. Gotowe puree możemy przechowywać w lodówce od 3 - 5 dni, albo zamrozić. Do dzieła! :) 


Składniki: 

- Dynia ( o mocno pomarańczowym kolorze) 


Sposób przygotowania: 

1. Dynię umyć i wydrążyć nasiona (najlepiej łyżką). 
2. Pokroić na mniejsze kawałki ( skórę zostawiam, bo łatwo odchodzi po upieczeniu). 
3. Piec w 180 stopniach aż do miękkości. Ja swoją 3kg dynię piekłam przez godzinę. 
4. Po wystygnięciu zdjąć skórkę i zblendować całość na gładką masę. 
5. Przechowywać w lodówce lub zamrozić. 



                                                                           Zapraszamy na : 

                                                                                Facebook ILF
                                                                              Instagram ILF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz