Jesień to idealny czas na dobrą książkę, koc i...coś pysznego do picia. Moja dzisiejsza propozycja to kawa z dyniowo- korzennym syropem. Pierwszy raz spróbowałam jej w Starbucksie, jednak dzisiaj pokaże wam swoją wersję.
Syrop dyniowo- korzenny
Składniki :
- 1 szklanka dyniowego puree (przepis tutaj)
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki białego cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 2 rozgniecione ziarenka kardamonu
- 1 rozgnieciona gwiazdka anyżu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Dyniowe puree, ekstrakt, cukier i wodę podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru.
2. Cynamon, kardamon i anyż rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do gotującej się masy.
3. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu przez 10 minut.
4. Masę przecedzamy przez sito.
5. Syrop możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.
Dyniowe spice latte
Składniki:
- syrop dyniowo- korzenny
- mleko
- czarna kawa
- śmietana 38 %
Sposób przygotowania :
1. Zaparzamy kawę. Do filiżanki bądź wysokiej szklanki wlewamy syrop (według uznania). Następnie wlewamy zaparzoną kawę i dobrze mieszamy.
2. Do szklanki powoli dolewamy mleko. Ubijamy śmietankę na puszystą masę.
3. Do kawy dodajemy ogrom bitej śmietany i posypujemy wszystko szczyptą cynamonu.
Zapraszamy na :
Facebook ILF
Instagram ILF
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz