sobota, 17 października 2015

Dyniowe spice latte / Pumpkin spice latte

Jesień to idealny czas na dobrą książkę, koc i...coś pysznego do picia. Moja dzisiejsza propozycja to kawa z dyniowo- korzennym syropem. Pierwszy raz spróbowałam jej w Starbucksie, jednak dzisiaj pokaże wam swoją wersję. 



Syrop dyniowo- korzenny 

Składniki :

- 1 szklanka dyniowego puree (przepis tutaj)
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki białego cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 2 rozgniecione ziarenka kardamonu
- 1 rozgnieciona gwiazdka anyżu 
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Dyniowe puree, ekstrakt, cukier i wodę podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru. 
2. Cynamon, kardamon i anyż rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do gotującej się masy.
3. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu przez 10 minut. 
4. Masę przecedzamy przez sito. 
5. Syrop możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. 



Dyniowe spice latte 

Składniki: 

- syrop dyniowo- korzenny
- mleko 
- czarna kawa
- śmietana 38 % 

Sposób przygotowania : 

1. Zaparzamy kawę. Do filiżanki bądź wysokiej szklanki wlewamy syrop (według uznania). Następnie wlewamy zaparzoną kawę i dobrze mieszamy. 
2. Do szklanki powoli dolewamy mleko. Ubijamy śmietankę na puszystą masę. 
3. Do kawy dodajemy ogrom bitej śmietany i posypujemy wszystko szczyptą cynamonu. 



                                                                    Zapraszamy na : 
Facebook ILF  
Instagram ILF 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz