Dzisiaj na stół wjeżdża pilaw. Trochę oszukany bo bez ryżu i mięska - staram się ograniczać- za to z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakuje. Wpisuje go do kategorii ulubionych dań :).
Składniki (dla 2 głodnych osób)
- 1 mały kalafior
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbków czosnku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- szczypta chilli
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Umyj warzywa i pokrój na mniejsze kawałki. Kalafior, marchewkę oraz czosnek miksujemy w robocie kuchennym na małe kawałki.
2. Cebulę kroimy w małe kawałki (jeśli ją zmiksujemy będzie miała gorzki posmak). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę na złoty kolor.
3. Dodajemy zmiksowane warzywa oraz passatę pomidorową. Dusimy wszystko przez 10 minut.
4. Do masy dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze przez 5 minut.
Smacznego :)
Zapraszam na :
Facebook
Instagram
świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) mam nadzieje że wypróbujesz
UsuńFajna przekąska! :) Ciekawy pomysł na kalafiora! :)
OdpowiedzUsuń