środa, 6 marca 2013

Cytrynowy makaron domowej roboty!

Hmmmm... domowy makaron? Tak! Ale jak zwykle musiałam dodać coś od siebie ;) .



Składniki (na 2 osoby): 

- 100 g mąki typu 00 - taka będzie najlepsza, ale pszenna też będzie dobra.
- 1 jajko
- szczypta soli
- skórka z 1/2 cytryny





Sposób przygotowania:

1. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek w środku i rozbić w nie jajko. Dodać sól i posiekaną skórkę z cytryny.

2. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Wałkujemy ciasto, aż będzie bardzo cienkie.


3. Tniemy nasz makaron na wstążki. Szerokość zależy od was :).
4. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. To ile będzie gotował się makaron, zależy od jego grubości.
5. Ja podałam go z oliwą z oliwek roztartą z jednym małym ząbkiem czosnku.


Smacznego!Zapraszamy


7 komentarzy:

  1. Super, niedawno robiłam domowy makaron, ale zwykły, bez cytryny :) Jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że sama jestem zaskoczona :). Czuć lekki smak cytryny. Polecam kombinować też z innymi przyprawami np. chilli :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też jestem ciekawa. Widzę ten makaron z tuńczykiem i oliwą. Aj ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Z tuńczykiem byłby pycha, ale chodziło mi o to by było czuć cytrynę dość wyraźnie z racji tego, że pierwszy raz robiłam makaron cytrynowy. Ale pomysł godny spróbowania! :)

      Usuń
    2. I spróbowałam. Nawet z ostrym sosem tuńczykowym czuć wyraźnie cytrynę. ;) Mam nadzieję, że się nie obrazisz za wykorzystanie pomysłu. Oczywiście zaznaczyłam jego proweniencję. ;) http://kresowapanienka.blogspot.com/2013/03/domowy-makaron-cytrynowy-z-tunczykowym.html

      Usuń
  4. Oszołomiona pomysłowością... :)

    OdpowiedzUsuń